Nimelt lasevad nad end tasu eest krüogeeniliselt hoiustada ning tulevikus jälle elule tagasi tuua, vahendab The Independent.

Inimkonna tuleviku instituudi FHI (Future of Humanity Institute) filosoofiaprofessor Nick Bostrom on koos kaasuurija Anders Sandbergiga andnud nõusoleku maksta ühele Ameerika firmale, et see nende pead surma saabudes kehadest eraldaks ja sügavkülmutuses talletaks.

Meeste kolleeg Stuart Armstrong kavatseb seevastu lasta ülijahutada terve oma keha.

Kogu keha talletamine on tehniliselt keerulisem väljakutse, mis võib maksma minna kuni 130 000 naela (u 153 000 eurot).

FHI, kus Bostrom, Armstrong ja Sandberg juhtivate uurijatena töötavad, kuulub Oxfordi maineka James Martini nimelise teaduskonna juurde, kus akadeemikud tegelevad kogu maailma hõlmavate probleemide, näiteks kliimamuutuse põhjaliku uurimisega.

Inimeste krüogeenilist säilitamist puudutavate küsimuste teadusliku uurimisega kolledžis aga hetkel ei tegelda. Uurijaterühm on hoopis sõlminud 45 naelsterlingini (u 53 euroni) küündivate kuumaksetega elukindlustuslepingud, mis nende surma korral peaksid katma surnukehade külmsäilitamiseks vajalikud kulud.

Kui mõni lepingu sõlminud teadlastest kuulutatakse ravimatult haigeks, ootab krüosäilitusettevõtte töörühm, kuni arst patsiendi surnuks kuulutab.

Seejärel kasutatakse vereringe alalhoidmiseks spetsiaalset masinat, viies samal ajal verre säilitusaineid ja kudesid kaitsvat antifriisi.

Kui säilitatakse vaid pea, eraldatakse see keha küljest ja viiakse gaasilise lämmastiku abil temperatuurile -124 °C.

Viimaks alandatakse patsiendi temperatuur -196 kraadile; seejärel paigutatakse pea või keha krüosäilitusasutuses vedela lämmastiku paaki, kus patsiente säilitatakse ajani, mil edusammud tehnoloogia vallas võimaldavad neid taas ellu äratada.

Ajalehele Sunday Times antud usutluses möönis Sandberg, et elu ainult peana oleks kahtlemata piiratud, kuid et ta loodab, et selleks ajaks on juba olemas ka tehnoloogia, mis võimaldab tema isikupära koos mälestustega arvutisse laadida.

Bostrom ja Sandberg on otsustanud usaldada oma külmutatud kehade säilitamise Arizona osariigis Scottsdale'is tegutsevale ettevõttele Alcor Life Extension Foundation.

Ettevõttel on juba 974 elavat krüo-klienti; nende rajatises säilitatakse sügavkülmas 117 patsienti ja 33 lemmiklooma. Külmutatud patsientidest 77 on nn neuropatsiendid, mis tähendab, et nad on lasknud säilitada vaid enda pead.

Armstrong, kelle naine Miriam on hetkel viimaseid nädalaid rase, otsustas ettevõtte Cryonics Institute kasuks ning kavatseb osta kindlustuspoliisi ka oma veel sündimata lapsele.

"Krüotalletuse maksumuse katab 25 naelsterlingi (u 30 euro) suurune kuumakse, mis tundub hea pakkumisena," rääkis teadlane. "See on märksa odavam kui regulaarne jõusaalis käimine — meetod, mille abil suurem osa inimesi üritab eeldatavat eluiga pikendada.

Kui kujutate ette maailma, ütleme, 200 aasta pärast tulevikus, mil inimeste taaselustamine on võimalikuks saanud, on see tõenäoliselt imeline paik. Ma tahan lapse krüo-kindlustada, et tallegi sama võimalust pakkuda."