Konverents on suunatud arendajatele, kellele Apple'i töötajad tutvustavad erinevaid rakendusliideseid ning räägivad üldiselt iOSi ning OS Xi arendusest, kirjutab Kahvel.ee.

Kuid lisaks on Apple mitmetel aastatel nimetatud üritusel korraldanud suure avakõne, kus avalikkusele tutvustatakse uute tarkvarade beetaversioone ning mõnel korral on tuldud välja ka uue riistvaraga.

Seoses iOS 7, OS X 10.9 ning uute Macide väljatulekuga korraldab Kahvli ajaveeb esmaspäeval otsereportaaži üritusest.

Foto: Kahvel.ee / Apple

Google+ Hangouti otsereportaaž WWDC 2013 avakõnest algab esmaspäeval 10. juunil kell 19:50.

Ülekanne toimub Kahvli YouTube'i kanalil ning see on nähtav ka Kahvel.ee avalehel.

Kommenteerijad on Erik Lepikson, Kristjan Terase ja Ronald Liive. Peale avakõne liituvad Kahvli tiimiga tehnoloogiajakirjanikud Henrik Roonemaa ja Hans Lõugas ning iOSi arendaja Henri Normak.

Kuid veel enne esmaspäeva võtame kokku kõik kõlakad seoses WWDCga.

iOS 7

Möödunud aastal lahkus Apple'ist iOSi isaks peetud Scott Forstall, kes vastutas kõige eest, mis oli seotud iOSiga.

Pärast tema lahkumist ettevõttest võttis iOSi arenduse üle senimaani vaid Apple'i peadisainerina leiba teeninud Jonathan Ive.

Kuigi selle ajani oli Ive teadaolevalt disaininud erinevaid Apple'i tooteid, jahvatavad kuulujutuveskid, et härra saab väga hästi hakkama ka tarkvara disainimisega.

Seoses sellega väidetaksegi, et uus iOS saab endale väga suure disainimuudatuse. Kaotatakse ära ümarad elemendid, värvilised ikoonid, rasked tekstuurid ja viited füüsilistele metafooridele.

Erinevalt varasemast on Apple suutnud uut iOSi väga pingsalt varjata. Praeguseks hetkeks on lekkinud vaid ainult üks väidetav pilt uuest tarkvarast ning seegi on väga ebakvaliteetne ja raskesti arusaadav.

Peale disainimuudatuste peaks uus tarkvara saama endale ka mitmeid uusi rakendusliideseid ehk APIsid, mis teevad iOSi rakenduste arendamise veelgi paremaks.

OS X 10.9

Erinevalt iOS 7 kohta levinud kõlakatest ei ole uuest OS X 10.9 niipalju räägitud.

Mis on hetkel teada, on see, et arendajatele on beetaversioon uuest operatsioonisüsteemist edastatud, kuid neis variantides ei ole suuri muudatusi praeguse 10.8ga võrreldes tehtud.

Väheste kõlakate põhjal saab väita, et Apple lisab uude versiooni Siri ning Maps rakenduste toed ning parandab ja täiendab Finderit, Safarit ja multitegumtöötlust.

Apple'i voogteenus: iRadio

Teenus, mida on pikisilmi oodatud, võib näha ilmavalgust juba tuleval nädalal. Tegu on Spotify, Rdio, Pandora ja Deezeri sarnaste teenuste konkurendiga.

Apple'i erinevuseks teiste ees peaks olema teenuse tasu. Väidetavalt on iRadio kuulajale kättesaadav täiesti tasuta ehk Apple'i ja autoriõiguste omanikud saavad oma raha 100% kätte reklaamirahast.

Teenuse poolt edastatav reklaam on nii audio ja teksti põhjal.

Uued MacBookid

100% kindlusega saab väita, et Apple tuleb järgmisel nädalal välja uute MacBookidega.

Selles väites saab olla kindel seetõttu, et Intel lansseeris just uue põlvkonna Core-protsessorid. Varasemalt on Apple olnud alati üks esimesi tootjaid, kes saab ligipääsu Inteli uutele protsessoritele.

Tänu uutele kiipidele saab väita, et praeguse 7h asemel kestavad uutel Apple'i sülearvutitel akud pea 50% rohkem. Loomulikult sisaldavad uued protsessorid endas ka suuremat kiirust ning paremat graafika jõudlust.

Veel saab üsnagi kindlalt väita ka seda, et uutel Macidel on 802.11ac Wi-Fi tugi, tegu on Gigabitise traadita ühendusega.

Üllatusena ilmusid hiljuti allikad, kes väitsid, et lisaks protsessori uuendusele on uutel arvutitel ka muidku uuendusi.

Allikate väitel saab uue põlvkonna MacBook Air endale kaks mikrofoni ning HD kvaliteedis veebikaamera. Retina-ekraaniga MacBook Pro peaks muutuma veelgi õhemaks.

Uus Mac Pro

Lõpetuseks jääb salapärane Mac Pro lauaarvuti. Tegu on otseselt profesionaalidele suunatud kastiga, mida pole Õunafirma värskendanud juba üle 359 päeva.

Viimanegi uuendus oli vaid väike, pakkudes klientidele pisut kiiremaid protsessoreid ning rohkem muutmälu.

Apple'i tegevjuhi Tim Cooki sõnul ei ole nad oma kliente unustanud ning toovad veel sel aastal turule täiesti uue Mac Pro arvuti.