Muu hulgas kavandati haisupommide lõhkamist kommunistliku partei koosolekutel, kommunismivastaste plakatite ülespanemist, diplomaatide diskrediteerimist ning „likvideerimisi“. Selle plaani blokeerisid aga ärevaks muutunud välisministeeriumi ametnikud, kes kartsid selliste äärmuslike meetodite tagajärgi, vahendab Daily Telegraph.

Plaani koostas MI6 tollane juht kindralmajor Sir Stewart Menzies pärast sõjaväejuhtide 1947. aastal tehtud üleskutset põhjaliku poliitilise sõjapidamise plaani koostamiseks, mis sisaldaks nii erioperatsioone kui pettemanöövreid üha suuremale Nõukogude ohule vastuseismiseks.

1948. aasta 20. jaanuri dokumendis paneb Menzies ette mitmeid aktsioone, alates väikestest sabotaaži- ja hirmutamisaktidest, näiteks Vene isikute ja institutsioonide naerualuseks tegemisest ning võltsitud toidukaartide, passide ja raha levitamisest.

Edasi soovitas Menzies plahvatavate pakkide saatmist, et tekitada õnnetusi Vene sõjaväerongides, ning „püromaaniat“ ehk õnnestustena näivate tulekahjude süütamist.

Kõige äärmuslikuma tegevusena pakkus Menzies välja valitud isikute likvideerimist.

See võis endast kujutada diplomaatide ja teiste ametiisikute süüdi lavastamist fabritseeritud tõenditega, „ebadiskreetseid“ telefonikõnesid jne, et kutsuda esile nende vallandamine ja võimalik likvideerimine.

Alternatiivselt pakkus Menzies välja kõrgetasemeliste kommunistlike tegelaste või venelaste röövimist sellisel moel, et see jätaks mulje, et nad on läände põgenenud.

Menzies hoiatas: „Kui teatud tüüpi varjatud propagandat võib mõnikord tema majesteedi valitsusele omistada ilma, et sellest sünniks lubamatult suurt kahju, siis erioperatsioonid, millel on vägivaldne või hävitav iseloom, peavad rahuajal alati olema mitteäratuntavad ning tema majesteedi valitsust ei tohi mingil juhul nendega seostada.“

Välisministeeriumis tunti õudust ning 1948. aasta 13. veebruaril toimunud kohtumisel tehti selgeks, et enamik ettepanekuid töösse ei lähe.

Siiski nõustuti, et oma roll on mängida suulise ja kirjaliku propaganda varjatud levitamisel ning lubati luua musta propaganda üksus, süütu nimega informatsiooni uuringute amet.