Mul pole siin küll suurt põhjust isiklikuks uhkeldamiseks, sest olles sisestanud Geni.com andmebaasi ligemale 7800 nime, ei mahu ma kohe kuidagi kõige viljakamate kaastööliste hulka. Aga tänu erinevate suguvõsade ühisele tegevusele näitab minu Geni juba, et mul peaks olema kirjas täpselt sada tuhat veresugulast. Ilmselgelt sisaldab see küll ka ühendamata kattuvusi, aga näitab kui suur võib üks suguvõsa olla, kui arvestada kõigi 445 esivanema järeltulijaid.

Ja töö on ilmselgelt veel poolik. Kogu Eesti mu sugulaste hulka ei mahuks, aga peaaegu iga sündmuse keskel, mis meie maad tabanud, leian ma juba ühe või mitu isikut, kellega mind seovad isiklikud juured. Ja see seob ka mind peaaegu iga kohaga Eestis või maailmas. Kui ühtviisi kaugele uurida, kehtib sama reegel meist kõigi kohta. Tõupuhtaid eestlasi pole küll olemas, oma juurte uurimine võimaldab meid kergemini ka pilvedest maa peale tulla.

Täna on ta olemas ka eestikeelsena, vaid kuus aastat pärast seda kui Geni.com 2007. aastal avalikuks tuli, on kasutajad sisestanud sinna 70 miljonit isikunime, ta on löönud laineid ennekõike läänemaailmas, paljastab aga ka eestlaste sugulussidemeid peaaegu igast maailma nurgast. Ta võimaldab leida ka neid sugulasi, kes aastakümneid tagasi jäljetult kaduma läinud, kes siis Venemaa avarustele, kes teisele poole Suurt Lompi. Mõnikord elavad sugulased meist vaid mõni kvartal edasi ja me isegi ei tea neid otsida.

Iga inimene on väärt meenutamist, olgu siis tegemist nendega, kes surid imikuna või nendega, kes elasid vanemaks kui sada aastat. Pelgast sugupuu üles joonistamisest jääb siin väheks, varem või hiljem tekib vajadus kirja panna ka muid ajaloolistes dokumentides olevaid andmeid. Leiame kümneid talukohti, mida mõni meie esivanem kunagi koduks pidanud, leiame sugulasi kõige kummalisemates maailma kohtades. Ja eelarvamused või ideoloogiline vaen taganeb - veri on ikka paksem kui vesi.

Uute sugulaste kutsumisel ühisesse sugupuusse tuleks aga üht asja kohe meeles pidada - seadmetes on soovitav maha võtta linnukesed nende asjade eest, millest Geni sind meilitsi teavitab - muidu sa upudki meilide tulva. Samal põhjusel ei soovita ühendada Genit oma Facebooki kontoga.

Oli aeg, kui Eestis polnud soovitav ajalugu uurida, eriti kui tegemist
oli isikuandmetega, mis paljastasid totalitaarsete võimude kuritegude
ulatuse. On ka praegu palju inimesi, kes püüavad oma olemasolu peita,
kes siis ametialasest hirmust, kes mõnel muul isiklikul põhjusel. Ja
siit ka nurin Geni pärast. Nagu igal internetiprogrammil, ilmneb ka Geni puhul tõrkeid,
on uuendusi, mis programmi alati paremaks ei tee. On põhjust ka küsida, kas mind ikka peab leidma Google otsinguga üles?

Lisaks üritatakse genealoogia andmebaasidega ka raha kokku ajada, mis väljendab üsna soolase hinnaga
professionaalse kasutaja litsentsis. Selge see, et niivõrd mahukat võrgustikku ikka tasuta ei hoolda. Aga tavainimene saab ka tasuta enda
sugulasi kirja panna ja seoseid leida.

Geni plussiks on see, et ta viib kokku inimesi, kes muidu üksteist ei leiaks. ta võimaldab üles panna sugulaste fotosid, võimaldab neid tuvastada ja ära tunda. Ta on andnud ka täiesti uut moodi suhtlemisvõimaluse. Teateid, kus Genit on üritatud kurjasti kasutada, kuuleb harva. Enamikus kuuleb  vaid rõõmsaid hüüatusi: ka sina oled mu sugulane!  Ühine juur võimaldab ilmselgelt tuua inimesi üksteisele lähemale.

Puhta kullana ei tasu Genis olevaid asju siiski võtta. On palju juhtumeid, kus eksikombel on ühendatud erinevaid isikuid, on juhtumeid kus andmed on valed, on üha enam ka juhtumeid, kus emad püüavad varjata oma laste tegelikke isasid. Inimeste vahelised konfliktid võivad ka genis välja tulla. Aga siiski üsna harva. Nüüd kui ajalooarhiiv on Saaga-keskkonnaga avanud ka eestlastele arvuti kaudu ukse arhiivide sügavusse, kui mormoonid teisel pool ookeani on pildistanud kirkuraamatuid mujaltki maailmast, ja mitmete riikide arhiivid avavad ennast ka internetis, on oma juurte otsimine lihtsam kui ei kunagi varem. 

Kas aga tasub hakata oma sugulust geeniproovidega kinnitama, mida Geni kõrvaltegevusena pakub? Mõni võibolla tahab teada, et ta on saanud alguse sellest kui mõisnik külanaisi vägistas, või kui keegi abieluväliseid kõrvalehüppeid tegi. Mõni võibolla ei taha...