Tänavuse festivali käigus 30. aprillil jõudis avalikkuse ette Michael Jorgenseni uus projekt "Unclaimed" ("Tagasi toomata" või isegi sisu põhjal sobiv "Sõtta jäänud").

Siit filmi promoklipp:

Selle keskmes on ameeriklane, kes jäi enam kui neljakümne aasta eest Vietnami sõjast tagasi toomata. Teda kandnud lennuk lasti 1968. aastal Laose kohal alla, salamissioonil viibinud mees kuulutati surnuks... aga ta elab tegelikult tänaseni Vietnamis.

Rohebarettide hulka kuulunud vanemseersant John Hartley Robertson on praeguseks unustanud emakeele (inglise keele). 76-aastane mees räägib ainult vietnami keelt, ei suuda meenutada oma sünniaega või kodumaale jäänud kahe lapse nimesid. Ta on osaliselt dementne ja ilmutab märke kunagisest ajukahjustusest.

Põhja-Vietnami sõdurid hoidsid vangistatud meest terve aasta džunglis bambuspuuris, piinasid ja süüdistasid teda spiooniks olemises.

Kui ta vabaks sai, oli mõistus üleelamistest omajagu tuhmunud ja keha vajas ravi. Robertson abiellus teda põetanud vietnamlannaga, võttis tolle surnud abikaasa nime ja sai naisega lapsigi.

Tagasitoomata veterani juhtum on tekitanud dokumentaali valmistajale omajagu probleeme, eriti kuna USA armee esindajad ei tahtnud saada näidatud halvas valguses.

Vahepeal vaieldi koguni vajaduse üle DNA-testi põhjal Robertsoni isik kindlaks teha. Tema 80-aastane õde (ja kunagi USAsse jäänud abikaasa ja kaks last) sellist testi aga ei soovi.

Kaduma läinud veteran külastas vahepeal USAd, aga on nüüdseks Vietnami naasnud ega soovi sealt lahkuda. Temas tekkinud soov enne surma veel korra oma USA-peret näha on ju täitunud.