Rootsi teadlaste uurimus näitas, et lapsevanemad, kes soovivad oma väikelapsi kaitsta allergiate kujunemise eest, peaksid appi võtma üllatavalt lihtsa lähenemise — piisab sellest, kui torgata tite lutt korraks endale suhu ja anda see siis lapsele tagasi, vahendab Medical Xpress.

Ehkki taoline komme võib mõnele tunduda tülgastav või isegi ohtlik, avastasid uurijad, et suubakterite kandumine täiskasvanult lapsele harjutab immuunsüsteemi ignoreerima selliseid pisikuid, mis endast tegelikult ohtu ei kujuta.

„Immuunsüsteemi ülesanne on eristada tervisele kahjutuid baktereid kahjulikest,“ selgitas Los Angelese lastehaigla pediaater-allergoloog dr Ron Ferdman. „Kui inimese immuunsüsteem ei saa kokku piisava hulga mikroobidega, hakkab see vaikimisi ründama kahjutuid tegureid nagu toiduained, kassikõõm või tolmulestad.“

USA riikliku tervishoiustatistika keskuse hiljuti avaldatud aruande kohaselt on allergiate all kannatavate Ameerika laste hulk viimastel aastatel drastiliselt kasvanud: umbes 13 protsendil on nahaallergiad ja 17 protsendil hingamisteede allergiad.

Rootsi uurijad võtsid eesmärgiks uurida välja, kas väga varajane kokkupuude mikroobidega esimestel elukuudel avaldab allergiate kujunemisele mingit mõju. Selgus, et lastel, kelle vanemad nende lutte puhastamise eesmärgil ise lutsisid, oli astma, ekseemide ja allergeenitundlikkuse kujunemise tõenäosus väiksem kui lastel, kelle vanemad lutte sellisel viisil ei puhastanud.

Autorid järeldasid, et see, kui lapsevanem imeb tite lutti, võib aidata kahandada allergiariski mikroobide suhtes, mis vanema süljest lapse suhu satuvad. 6. mail ajakirjas Pediatrics ilmunud uurimuse jaoks värvati esmalt 206 rasedat rootslannat; hiljem hõlmati uurimusse nende 187 last. Teadlased valisid uurimusse sellised pered, milles vähemalt üks vanem oli allergiline, et näha, kas neil õnnestub laste juures täheldada teistsugust immuunsusreaktsiooni.