Lucy lahkus Etioopiast 2007. aasta augustis pärast riigi kultuuri- ja turismiministeeriumi ja Houstoni loodusloomuuseumi vahelise lepingu allkirjastamist, vahendab Ethiosports.com. Koos 148 muu leiuga tutvustati Lucyt Ameerikas rändnäitusel pealkirjaga „Lucy pärand: Etioopia varjatud aarded“.

Kui inimeste "esiema" skelett oma turneed 11 Ameerika suurlinnas alustas, tekitas tema teisaldamise otsus palju poleemikat ajaloolaste ja arheoloogide hulgas, kes kartsid, et transportimine võib kaasa tuua kahjustusi ja kadusid, mis võivad mõjuda laastavalt nii Aafrika riigile kui konkreetsele dokumenteeritud tõendile evolutsiooni ajaloost.

Mitmesajast luukillust koosnev skelett, mille 1974. aastal avastas Ameerika teadlane Donald C. Johnson, osutus inimese kauge, teadlaste hinnangul umbes 3,2 miljoni aasta eest elanud eellase Australopithecus afarensis’e emasisendiks. Säilinud tükkide põhjal õnnestus teadlastel kokku panna 40% "esiema" luustikust.

„See oli Etioopia turismisektori jaoks suur õnnestumine,“ märkis kultuuri- ja turismiminister Amin Abdulkadir rahvusmuuseumis toimunud pressikonverentsil. „USA-st saabuvate turistide arv on kasvanud 35 000-le aastas,“ lisas ta.

„Kui olime Lucy pikale reisile läkitanud, tajusime siin tühjusetunnet,“ nentis muuseumi juures töötav teadlane Berhane Asfaw. „Meil on hea meel, et ta tagasi tuuakse.“

Lucy algupärast luustikku koos temaga ühes gastrollinud 148 arheoloogilise leiuga hakati muuseumis eksponeerima 7. mail. Hiljem demonstreeritakse fossiili Aafrika Liidu tippkohtumisel, pärast mida tuuakse see tagasi rahvusmuuseumi turvalisse hoiukambrisse.

Muuseumi püsiekspositsioonis on näha leidude koopiad.