Patendid, tehnoloogiainfo ja muu säärane peen teaberägastik on Holigraph’i taga olevat tiimi paelunud juba aastaid. Veel umbes aasta eest tegelesid Taavi Raidma ja Taavet Kikas pisut teise asjaga: CrowdIPRi nime all korraldati tehnoloogiauuringuid kollektiivse aju põhimõttel. Ettevõte viis kokku uuringute tellijad – kliendid olid toona Suurbritanniast, Eestist ja Venemaalt(uuringuid tehti näiteks keemia, IT, energia ja ainete vallas) – ning läbiviijad ehk mitu tuhat spetsialisti üle maailma, kes uuringute tarvis dokumente ja infot välja otsisid ning selle eest tasustatud said. Briti idufirmade kiirendi võttis eestlased oma hoole alla ja investorid rahastasid CrowdIPRi 135 000 dollariga.

Ent 2012. aasta sügiseks tunnistati see aasta jooksul arendatud ärimudel väheperspektiivseks ning maeti maha. Üks firma asutaja Taavi Raidma ütleb, et ehkki maksvaid kasutajaid oli CrowdIPRil lõpuks 6–7 riigist, tajuti et ettevõtet on valitud mudeli toel raske suureks kasvatada. Otsustati võtta juba arendatud tehnoloogiad ning nende baasil luua sama missiooni täitev tarkvara.

Uue tarkvara puhul on tegu automatiseeritud IP-informatsiooni platvormiga, mis võimaldab saada kiire ja sisuka ülevaate mõne ettevõtte või isikuga seotud intellektuaalsest omandist, samuti konkreetsete tehnoloogiate ümber toimuvast. Sisuliselt on tegu teabe agregeerimise ja visualiseerimise tööriistaga, et leida info üleküllusest vajalik.

“Info üleküllus on tekitanud olukorra, kus inimestel ja ettevõtetel ei ole enam ülevaadet, mis nende valdkonnas toimub, ning selle saamine tähendaks päevadepikkust uurimistööd. Meie platvormi abil saab ülevaate mõne hetkega,” märgib Holigraph’i tehnoloogiajuht Taavet Kikas.

Platvormi funktsionaalsuse paikasaamisel on jooksvalt suheldud potentsiaalsete klientidega, et tagada lõpptulemuse maksimaalne kasu tarbijatele.

Kikase sõnul tunnevad selle vastu eriti suurt huvi ülikoolide tehnoloogiasiirde osakonnad ja suured tehnoloogiafirmad. Lihtsa kasutajaliidese ja konkurentsivõimelise hinnastamise toel loodetakse jõuda ka väiksemate ettevõtete arvutitesse.

Newcastle’is baseeruv Taavi Raidma selgitab, et näiteks Apple’i patendid ja patenditaotlused on veebist kõigile vabalt kättesaadavad ning nende põhjal saab enam-vähem ennustada firma järgmise kümne aasta uued tooted.

Ent selle tooterea oskavad lihtsa vaevaga avalikust infost välja analüüsida peamiselt vaid IP-taustaga inimesed. Tavalistele ärikasutajatele on see keeruline, sest seosed patendiomanike,
patentide ja tehnoloogiate vahel lihtsalt välja ei paista. Siin tulebki appi Holigraph.

“Meie eesmärk on teha patendiinfo inimestele huvitavamaks ja ka- sutatavamaks,” selgitab Raidma.

“Seal on kohutavalt palju põnevat infot – nii palju asju, mida saaks oma äri arenduseks kasutada, kuid mis jääb inimestele hetkel kaugeks. Oma platvormil näitame kasutajale lihtsa vaevaga, milline on konkreetse ettevõtte IP-portfell, millised on kaubamärgid ja patendid. Aga ka seda, kes on firma põhileiutajad, millist advokaadifirmat nad kasutavad, milline on leiutajate taust jne.

Kogu innovatsiooniinfo on lihtsa vaevaga ligipääsetav ühest kohast, sest oleme selle sinna mitmetest andmebaasidest kokku tõmmanud ning infokillud ära ühendanud – midagi seesugust praegu keegi
teine ei võimalda.”

Konkurente on – näiteks Thomson Reuters ja Reed Elsevier, ent ka hulk väiksemaid ettevõtteid. Aeg näitab, kas neist saavad arenduspartnerid, kosilased või samaväärsed konkurendid.

Praegu üksikute valitute poolt testkasutataval Holigraph’il on andmestikus juba üle 20 miljoni objekti, mille vahel üle 100 miljoni seose. Raidma loodab tänavu koondada kõik USA ja Suurbritannia relevantsed andmebaasid ning seejärel võtta ette teiste regioonide andmestikud.

Holigraph’iga saab seoseid välja tuua mitte ainult tehnoloogia infotulvas. Raidma sõnul võiks samal moel analüüsida paremini ka akadeemilisi teadustöid.

IP-konsultant Donal O’Connell on Holigraph’i ja CrowdIPRi juures nõustajana töötanud juba aasta aega, kuid märtsis asus firma juhatuse esimehe kohale. Ta ütleb, et mittemateriaalse vara tähtsus aina kasvab ja patendid moodustavad sellisest varast tähtsa osa. Tedagi on varem häirinud asjaolu, et patendianalüüs on raskesti hoomatav inimestele, kes IP-alal ei tööta.

Eestlastega tuttavaks saades paelus O’Connellit nende ettevõtmine kohe. “Näen siin mitmeid võimalusi ja potentsiaalseid ärikasutajaid. See võib olla iseseisev toode, aga ka teistele pooltele mõeldud tehnoloogia, mida saab integreerida toodetesse ja teenustesse,” ütleb O’Connell.