Lõuna-Florida võitleb maailma kõige hävitavama võõrliigi pealetungiga — nimelt ründavad piirkonda Aafrika hiidteod ehk ahhaatteod, kes võivad kasvada roti suuruseks ning järada end läbi krohvist ja kipsist.

Algselt Keeniast ja Tansaaniast pärinev hiiglaslik kõhtjalgne on kurikuulus invasiivne võõrliik, mis on end mugavalt sisse seadnud mitmel pool Aafrikas, Hiinas, Indias, mitmetel Vaikse ookeani saartel, Kariibi mere saartel ja Hawaiil, vahendab The Christian Science Monitor.

Esimesi isendeid täheldati Floridas 2011. aasta septembris ning pärast seda on Miami-Dade’i maakonna ametnikud tabanud 117 000 tigu sagedusega umbes tuhat isendit nädalas. Lähinädalail võib tabamistempo kasvada, kuna peagi jõuab kätte iga-aastane vihmaperiood ning teod hakkavad talveunest ärkama ja maa alt välja ilmuma.


Lisaks maiustamisele mitmesuguste taimedega — kokku söövad nad enam kui 500 liiki — võivad need üüratud limused järada ka dekoratiivkrohvi, ehituskipsi ja isegi betooni. Nimelt sisaldavad nood materjalid kaltsiumit, mida teod vajavad kodade kasvatamiseks.

Pealeselle võivad teod levitada kopsuparasiidist usse, kes arvatakse olevat inimestele ohtlikud, ehkki seni pole Ühendriikides teateid nakatumisjuhtumitest.

See pole esimene kord, mil hiidteod end Floridas sisse on üritanud seada. 1966. aastal tõi Hawaiil puhkusereisil viibinud poisike kolm isendit Miamisse kaasa. Osariik nägi nende hävitamisega vaeva kümme aastat, kulutades selleks miljon dollarit.

Kuidas teod seekord Florida aladele jõudsid, ei oska keegi täpselt öelda. Ametivõimud küsitlevad Miamis tegutsevat Santería-sekti, mille liikmed kolme aasta eest tigusid oma riitustes pruukisid. Sama hästi võisid teod aga maale sattuda juhusliku sisseveo korras või reisipagasis, mis saabus piirkondadest, kus tigude nuhtlus on pärismaine.

Seega — kui juhtute viibima mandri-USA-s ja märkate midagi, mis näeb teo moodi välja, ent on röögatusuurt kasvu, teatage sellest kindlasti ametivõimudele. Ja kui teil endal peaks akvaariumis mõni imporditud hiidtigu kasvama, mõelge mitu korda järgi, enne kui teda aeda roomama lasete.