Võrreldes oma eelkäija, DMC-GF5 hübriidkaameraga on edasiminekud ning ka funktsioonide lisandumised suured, kirjutab Photopointi ajaveeb.

DMC-GF6 koosseisus on WiFi, NFC, pööratav puutetundlik ekraan, uued pildiprotsessor ning sensor, parandatud autofookus ning muudetud nupud-menüüd.

Üldmuljelt on see seade sarnane Olympus E-PL5 või Sony NEX-3 hübriidkaameratega. Funktsionaalsuse ning ergonoomika osas paneks selle pigem entusiastidele suunatud GX1 ning GF5 vahele.

Esimese suurima erinevusena võrreldes Panasonic Lumix GF5 kaameraga on pisikese korpuse pealmises osas asuv režiimiketas.

Vähegi tõsisemad fotograafid tundsid eelmise mudeli juures sellest puudust ning Panasonic on kasutajate soove seekord kuulda võtnud. Tänu selle lisamisele ei pea uue kaamera puhul enam menüüst pildistamisrežiimi valima.

Seadme pealt leiame ka teise väga olulise muudatuse võrreldes eelmise mudeliga – päästiku juurde on lisatud ka väike hoob (sarnaselt kompaktkaameratega).

Selle funktsionaalsus sõltub suuresti kasutatavast objektiivist ning pildistamisrežiimist. Uute Power Zoom seeria objektiividega toimib lüliti nn suumihoovana, manuaalrežiimis saab selle abil ava suurust määrata ning muudes režiimides säritust kontrollida.

Fotoentusiastide rõõmuks peab nentima, et suuresti parandati ka sensori, autofookuse ja pildiprotsessori tööd. Sensor on Four Thirds tüüpi, kuid 16 megapiksliga tagantvalgustatud Live MOS tüüpi sensor.

Võrreldes eelkäija 12,1 megapikslise kiibiga on uuel parandatud oluliselt mürataluvust. Sensori tundlikkus on automaatrežiimis kuni 3200 ning laiendatav kuni ISO 25600.

Lisaks on GF6es kasutusel uuendatud pildiprotsessor Venus Engine, mis teeb müraga lausa imesid. Uus protsessor lubab müra eemaldada võrreldes eelmiste mudelitega lausa 64 korda suuremalt alalt.

Tänu sellele saab ka kuuvalgel maastikku pildistada ilma, et peaks müra pärast muretsema. Lisaks tagab mitmeastmeline müraeemaldus kõrge detailsuse ka kõige keerukamates valgusoludes töötades.

Erilist tähelepanu väärib ka uuendatud autofookus. See baseerub kontrastituvastusel ning on ääretult kiire. Isegi sarivõtte puhul suudab kaamera teravustada üksikute kaadrite vahel ilma probleemideta, tagades alati fookuses oleva kaadri.

Kui see ei sundinud veel kulmu kergitama, siis fakt, et kaamera teravustamissensori töövahemik on alates -3EV kuni 18EV, peaks küll kõiki fotoentusiaste rõõmustama. Eriti siis, kui meeldib hämaras või öösel pildistada. Enamus peegelkaameratel ning hübriidkaameratel lihtsalt puudub nii nõrkades valgusoludes teravustamise võimalus, rääkimata kompaktkaameratest.


WiFi ühendus

Lumix GF6 on saanud endale ka viimastel aastatel üha enam populaarsust koguva WiFi ühenduse ja lähivälja-andmeside (NFC, near field communication).

Üle WiFi võrgu on võimalik jagada pilte erinevate seadmetega, olgu selleks siis nutitelefon või tahvelarvuti, salvestada otse arvuti kõvakettale pildid või Wi-Fi Direct režiimis DLNA standardiga ühilduvasse telerisse piltide kuvamine.

Kui sellest vähe peaks olema, siis ka üles laadida Panasonicu pilveteenusesse või populaarsematesse sotsiaalmeediavõrgustikesse ning pildipankadesse.

Lisaks saab kasutada nutitelefone või tahvelarvuteid kaamera kaugjuhtimispuldina läbi Panasonicu rakenduse. Selles kuvatakse sensorilt tulev info reaalajas kaadrisagedusega 30 kaadrit sekundis, tehes kadreerimise mugavaks ning sujuvaks.

Lisaks saab kasutada ühendatud seadme GPS-logi, et tehtud piltide EXIF andmetesse lisada võtte asukoha koordinaadid.

Miinusküljeks, nagu enamusel kaameratest ning vastavast tarkvarast, ei toimi ühendus Wi-Fi Direct režiimis, eeldades ruuteri olemasolu. See tähendab, et metsas, kus ei ole WiFi võrku, telefoni mugavalt kaugjuhtimispuldina kasutada ei saa.

NFC samas avardab võimalusi pilte või videoid jagada – piisab ainult teise NFC toega seadmega kõrvuti panemisest ja ekraanile vajutamisest ning meediafail on teise seadmesse saadetud.

Hea lahutusvõimega ekraan

Sarnaselt Sony NEX-seeria kaameratega on GF6 ekraan 3-tolline ja 180° kallutatav, võimaldades pöörata see pildistatava subjekti poole.

Panasonicu sõnul on see funktsionaalsus lisatud selleks, et võimalikult mugav oleks iseendast pilti teha. Kuipalju see võimalus edasijõudnud pildistajaid võlub, on iseasi.

Samas, ekraan ise on õhuke ning muutunud konstruktsiooniga. Nimelt on katteklaas kinnitatud otse puutetundlikule paneelile, elimineerides õhuvahe. Tänu sellele on ekraanipeegeldus väiksem ning võimaldab probleemideta kadreerida ka väga tugeva valguse käest.

Ekraani lahutusvõimet tõsteti 1,04 miljoni punktini ning kõik see annab parema, teravama ning kontrastsema tulemi veel väiksema voolutarbega.

Tänu puutetundlikkusele on võimalik ekraanil teha fotodele ka kiire järeltöötlus, kuna erinevad filtrid on kaamerasse sisse programmeeritud.

Ära peab ka mainima, et GF6 salvestab FullHD (1920 x 1080 pikslit) AVCHD formaadis videot ning seda on võimalik teha nii manuaalrežiimides kui ka erinevate filtritega.

Kui puudub soov hiljem videotele järeltöötlust teha, saab salvestada ka MP4 formaadis ning vaadata salvestatud videolõiku erinevates meedia taasesitusseadmetes ning ka arvutis.

Olulisemad tehnilised andmed:

Sensor: 16-megapiksline Live MOS sensor, 17,3 x 13,0 mm
Bajonett: Micro Four Thirds
Sensori tundlikkus: ISO 160 kuni 3200, laiendatav kuni ISO 25600
Autofookuse tüüp: kontrastituvastusega AF
Autofookuse töövahemik: -3 kuni 18EV (ISO 100)
Säriajad: Foto: 1/4000 – 60s; Video: 1/16000 – 1/25s
Sarivõtte kiirus: 4,2 kaadrit sekundis
Ühendused: USB 2.0, mini HDMI, WiFi IEE 802.11 b/g/n, NFC
Aku vastupidavus: 340 kaadrit (CIPA test)
Mõõdud: 112,2 x 64,8 x 38,4 mm
Kaal: 323 g (kere koos aku ja mälukaardiga)