Kuid 2013.aastal ei saa arvutikasutaja siiski veel hakkama ilma optiliste andmekandjateta - neil levitatakse videomänge, filme, muusikat, tarkvara, operatsioonisüsteeme ja muid faile ning samas püsivad andmed sellistel andmekandjatel veidi paremini kui Internetis, vahendab ajaveeb Thetechnorat.

Tänapäeval on käigus kolme sorti optilisi andmekandjaid: CD, DVD ja Blu-Ray.

Igaühel neist on head ja halvad omadused: ühed on vananenud ning hakkavad tasapisi kaduma turult, teised on aga niivõrd uued, et pole veel lõpuni selge, milleks on neid otstarbekas kasutada. Selles postituses keskendun aga sellele, kuidas valida optilise andmekandja lugeja ehk ODD (Optical Disk Drive).

Lugemine/salvestamine

See on ehk iseenesestmõistetav, et iga moodne arvuti peaks oskama lugeda infot nii DVD-plaatidelt kui ka Blu-Ray andmekandjatelt, mis seal veel rääkida CD-plaadilt lugemisest.

Samas saab enamiku arvutite, ka vanema põlvkonna masinate ODDd hakkama CD/DVD-plaatidele info salvestamisega. Kuid raskused võivad tekkida Blu-Rayle kirjutamisega, kui ODD pole selleks kohandatud.

Kui teil tekib tihtipeale vajadus salvestada suuremahulisi faile andmekandjatele, siis soetage endale Blu-Ray lugeja-kirjutaja. Kuid kui teil tekib harva selline vajadus, siis piisab ka sellest, kui arvuti saab ainult Blu-Ray plaadi lugemisega hakkama.

Lühidalt öeldes: tavakasutaja jaoks sobib selline seade, mis suudab lugeda kõikide optiliste andmekandjate pealt ning võimaldab kasutajal salvestada faile CD/DVD-plaatidele.

Lugemise/salvestamise kiirus

Erinevat sorti optiliste andmekandjate puhul saab kasutada erineva lugemis- ja salvestamiskiirusega seadmeid.

Näiteks CD-plaadilt lugemiselt või salvestamisel (mille maht on 700 MB) on optimaalseks kiiruseks 40-48x. DVD-plaatidega (maht 4,8 GB) töötamisel on optimaalseks kiiruseks 16x. Blu-Ray plaatidega töötamisel on maksimaalseks kiiruseks 12x, kuid ka minimaalne salvestamis-lugemiskiirus on ka täiesti korralik.

Ühilduvus emaplaadiga

See ei ole eriti oluline, kuna enamiku tänapäeval müügil olevatest ODDdest saab ühendada emaplaadiga SATA pordi kaudu, seega sellepärast ei tasu muretseda.

Tootja

Siin on kõik lihtne: valige tuntud ettevõte tooteid, valige kvaliteetne vidin.

Odav ODD ei pruugi alati kõike andmekandjale salvestada, ta võib osa andmetest plaadi lugemisel/salvestamisel kahjustada ning üleüldse on kasulikum osta korralik optilise andmekandja lugeja/seade.