“Tegemist pole kindlasti suure komeediga,” kirjutas üks 1997. aastal Hale-Boppi komeedi avastanud astronoomidest Alan Hale hiljuti veebifoorumis Comets-ML. “Järgmisel paaril ööl peaks selle nähtavus veidi paranema, kuna komeet kerkib hämarusepiirist kõrgemale, aga tõenäoliselt midagi eriliselt vaatamisväärset juhtuma ei hakka.”

Teised kogemustega vaatlejad nendivad, et PanSTARRSi pole keset Päikese loojangukuma palja silmaga praktiliselt näha. Nädala edenedes näib komeet ühtlaselt kõrgemale kerkivat ja põhja poole liikuvat — kuid muutub samas ka üha tuhmimaks ja tuhmimaks, vahendab NBC News.

Greg Crinklaw, kes kirjutab komeetidest veebilehel Skyhound, märkis, et PanSTARRSi nägemise ootuseid on kütnud sensatsioonilised pealkirjad meedias. Nüüd aga hakkab tegelikkus komeeti silmata lootnuile kohale jõudma.

“Alates umbes 12. märtsist kuni kuu lõpuni on igal õhtul kümne kuni kahekümne minuti vältel võimalik komeeti vaadata,” kirjutas ta. “Ennustan, et objekt pole palja silmaga nähtav kellegi jaoks peale kogenud vaatlejate, kellel on võimalus sooritada vaatlusi kõrgematel aladel ja juhul, kui atmosfäärihämu silmapiiri lähistel on võimalikult hõre.”

Õnneks on mõned taolistest vilunud ekspertidest teinud ja jaganud PanSTARRist liikuvaid ülesvõtteid. Näiteks saatis hr Fritz Helmut Hemmerich veebilehele SpaceWeather.com Kanaari saarestikku kuuluval Tenerifel jäädvustatud kaadritest kokku pandud videoklipi.

“Ronisime komeedi pildistamiseks kõrgele Teide vulkaanile,” kommenteeris Hemmerich. “Iga kaader videolõigus kujutab endast nelja sekundi pikkuse säriajaga ülesvõtet, mis on tehtud digikaameraga Canon 1100D valgustundlikkusrežiimil ISO 400.”