Niinemets on esimene Eesti teadlane, kes pälvis Euroopa Teadusnõukogu kogenud teadlase grandi projekti eest, mis kannab nime „Stressitingimustes indutseeritud lenduvad ühendid biosfääri-atmosfääri süsteemis ehk SIP-VOL+”.

Euroopa Teadusnõukogu annab maineka projektikonkursi raames 680 miljonit eurot toetust 302-le kogenud teadustööjuhile, kes on pärit 24st riigist üle kogu Euroopa. Rahastamine ulatub 2,5 miljoni euroni projekti kohta ning võimaldab toetuse pälvinud teadlastel oma töörühmadega teadmiste eesliinil töötades viia ellu kõige murrangulisemaid ideid.

Euroopa teadus- ja innovatsioonivolinik Máire Geoghegan-Quinn ütles: „Euroopa Teadusnõukogu jätkab parimate teadlaste väljaselgitamist. Tänu Euroopa Teadusnõukogu toetustele tehakse teadusmaailmas järjest rohkem murrangulisi uuringuid ja avastusi ning üha arvukamalt avaldatakse artikleid tunnustatud teadusajakirjades. Tipptasemel eesliiniuuringute edendamine on Euroopa konkurentsivõime jaoks otsustava tähtsusega, mistõttu olemegi teinud ettepaneku suurendada teadusnõukogu eelarvet programmi „Horisont 2020” raames.”

Äsjasele kogenud teadlastele mõeldud projektikonkursile laekus ligikaudu 2300 taotlust, mis on 4,5% rohkem kui eelmisel aastal. Konkursi eelarve oli ka veidi suurem – 680 miljonit eurot. Toetuse vääriliseks arvatud teadlaste arv kasvas samuti, 294-lt 302ni, kuid rahuldatud taotluste osakaal on jäänud samaks (13%). Kogenud teadlase toetust võivad saada mistahes rahvusest ja vanuses, iseseisvalt töötavad ja ennast teadusmaailmas tõestanud tippteadlased, kel on parajasti teostatud või käsil uurimustöö ning keda nende teadustöö põhjal võib pidada oma valdkonna juhtivteadlasteks.

Lisateave
MEMO/13/19

Euroopa Teadusnõukogu veebisait: http://erc.europa.eu

Programm „Horisont 2020”:  http://ec.europa.eu/research/horizon2020/