• Kui arstitõend ei kehti, peatub ka juhtimisõigus
Avarii korral jääb ilma ka kindlustushüvitisest
• Homsest lisaks teisigi seadusemuudatusi

Eriti karmilt võib tervisetõendi puudumine kätte maksta siis, kui juht põhjustab avarii. Lisaks juhtimisõiguse puudumisega kaasnevale rahatrahvile jääb juht ilma ka igasugusest kindlustushüvitisest.

Paljud autojuhid ei oma õrna aimugi, kui kaua tema tervisetõend kehtib? Seda saab kontrollida veebilehelt https://paberivaba.ark.ee, kuid üldjuhul ei tohiks tervetel inimestel selle puudumisega probleeme tekkida.

Reeglina on inimesed jõudnud viimastel aastatel vahetada välja oma vanad juhiload uute vastu ja sellega on kaasnenud kohustus käia ka tervisekontrollis. Kui kontrollis ei avastata mingeid tõsiseid tervisehäireid, siis kirjutatakse tervisetõend välja 10 aastaks, ehk sama pikaks perioodiks, kui kehtivad juhiload.

Kui inimesel on tervisekontrollis avastatud mingi potentsiaalne tervisehäire, võib arstlik kontroll kirjutada tõendi välja ka lühemaks ajaks ja sellisel juhul tasub tingimata oma tervisetõendi kehtivusaeg üle kontrollida. Samuti peavad inimesed, kellel on vanust 65 või enam ning üle 50 aastased elukutselised autojuhid käima tervisekontrollis iga viie aasta tagant.

Alates homsest hakkavad kehtima veel mitmed teisedki liiklusseaduse punktid. Näiteks muutus vanuse alammäär A- ja D-kategooria juhtidele, milleks saab 24 eluaastat. Samuti kehtivad edaspidi C-, D-kategooria ja nende alamkategooriate juhiload vaid viis aastat.

Muudatustest saab lähemalt lugeda Maanteeameti kodulehelt!