Artiklis kirjeldavad Bildt ja Enström Põhja- ja Baltimaade välis-, julgeoleku ja kaitsepoliitika paljusid koostöövorme ja rahvaste ühiseid väärtushinnanguid. Sellelt aluselt võiks koostööd edasi arendada, leiavad moderaatidest ministrid, vahendab YLE Uutiset.

„Sõjaliste ressursside ühine omamine ja kasutamine, niinimetatud „pooling and sharing“ on keskne osa Rootsi nägemusest Põhjamaade kaitsekoostööst,“ kirjutavad ministrid.

Bildt ja Enström soovivad ressursside efektiivsemat kasutamist, paremat kvaliteeti, suuremat mõjuvõimu ja laiaulatuslikkust sõjalisele tegutsemisvõimele.

„Julgeolekul ja koostööl lähimate naabritega on Rootsile eriline tähendus. Ühiste huvide, väärtuste ning geograafilise läheduse tõttu on loomulik, et arendame ühist poliitikat ja läheme tuleviku väljakutsetele vastu solidaarselt,“ kirjutavad Bildt ja Enström.

Ministrid pööravad erilist tähelepanu Läänemere piirkonnale nii majanduse kui ka keskkonna seisukohalt. Läänemere tähtsus transporditeena kasvab kogu aeg. Merel liigub iga päev kuni 2000 laeva ja kogu maailma kaubandusest 15 protsenti kulgeb ühel või teisel viisil Läänemere kaudu.