The Daily Talk ("igapäevased jutud") on ainulaadne häälekandja, mida üllitatakse kriidiga klassitahvlile — Libeeria pealinnas Monrovias Tubman Boulevardi nimelisel tänaval, vahendab Oddity Central.

Kuna enamikul libeerlastest puuduvad raha ja muud tavapärase massimeedia tarbimiseks vajalikud ressursid, kujutab too kriidiga kirjutatud "päevaleht" endast Monrovia loetuimat uudiskandjat.

Samal ajal, kui lääneriikides räägitakse palju trükimeedia hääbumisest, pole paljudel monrovialastel raha ei ajalehtede, elektri ega internetiühenduse eest maksmiseks.

Nii pidigi The Daily Talki asutaja Alfred J. Sirleaf leidma teistsuguse, odavama kanali info toimetamiseks rahvani.

Hr Sirleaf, kes usub, et hästiinformeeritud rahvas on Libeeria taassünni võtmeks, on väärtuslikke uudiseid pakkunud igapäevaselt juba alates aastast 2000, mil ta ainulaadse ettevõtmise käima lükkas.

Kohalikke uudiseid toovad talle vabatahtlikud reporterid; rahvusvaheliste uudiste kajastamiseks peab mees pöörduma mõnda internetikohvikusse ja lugema seal näiteks BBC veebi, kuna isiklikku arvutit tal pole.

Seejärel lisab hr Sirleaf uudistetoimetuses — tahvlitaguses puust uberikus — The Daily Talkile kriidiga uudiseid. Ta on maailma ainsa taolise ajalehe toimetaja, küljendaja ja ainus tööandja ühes isikus, kuid sellest hoolimata õnnestub tal teave lugejateni toimetada.

The Daily Talk sündis Libeeria 14 aastat väldanud kodusõja harjal ning kuna Alfred kritiseeris mõnikord endise presidendi Charles Taylori samme, hävitati tema uudistahvel korduvalt ning ajakirjanik pidi isegi mõneks ajaks maapakku minema.

Mees ei vandunud siiski alla ja on seni suutnud Monrovia ainsal uudisallikal edukalt hinge sees hoida.

Nüüd, mil sõda on lõppenud, pingutab hr Sirleaf selle nimel, et jõuda nende 25% meesteni ja 60% naisteni elanikkonna hulgast, kes lugeda mõistavad.

Selleks on mees välja mõelnud kavala süsteemi uudisteemasid sümboliseerivatest piltidest ja esemetest; näiteks tähistab sinine kiiver ÜRO-d ja selle rahuvägesid, valge taskurätik USA presidenti Obamat, pudel värvitud veega kütust ning auto ilukilp riigi presidenti Ellen Johnson Sirleafi, keda tuntakse Libeeria poliitika "raudse leedina".

Tahvelajalehe The Daily Talk jaoks on rahastus elutähtis küsimus. Ehkki projekt on leidnud kajastamist mainekates väljaannetes nagu The New York Times, sõltub Alfred J. Sirleafi "kriidiajalehe" ilmumine jätkuvalt pisiannetustest, mis sageli kujutavad endast kohaliku alternatiivse vahetusvahendina käibivaid mobiillevi-kõnekaarte.

Vaadake ka videot: