Thatcher pidas seda tõenäoliseks alles pärast viimaste luureandmete saamist kaks päeva enne argentiinlaste maabumist saartel, vahendab BBC News.

Pärast 30-aastase salastamistähtaja lõppu avaldatud dokumendid näitavad, et Thatcher oli saarte tagasivõtmise pärast väga mures.

Mõni kuu pärast sõja lõppu, 1982. aasta oktoobris, andis Thatcher suletud uste taga tunnistusi Falklandi saarte uurimiskomisjoni ees, mida juhtis Lord Franks. Selle dramaatilise tunnistuse protokoll avaldatigi nüüd esimest korda.

„Ma ei oodanud kunagi, kunagi, et argentiinlased vallutaksid otseselt Falklandi saared. See oli nii rumal tegu, kui sündmused arenesid, nii rumal tegu isegi sellele mõtlemiseks,“ ütles Thatcher Franksi komiteele.

Suurbritannia oli teinud mõningaid vägede paigutamise plaane kuu enne Falklandi saarte hõivamist Argentina poolt. 1982. aasta 26. märtsil esitlesid kaitseministeeriumi ametnikud Thatcherile plaani täiemõõdulise invasiooni ärahoidmiseks.

Üks lause šokeeris Thatcherit ja ta kirjutas oma päevikusse: „Ma kirjutasin just oma päevikusse: „Veelgi enam, seistes saabumisel silmitsi Argentina okupatsiooniga, ei ole kindel, et sellised jõud oleksid võimelised territooriumi tagasi võtma." Te võite ette kujutada, et see lõi lausa noa mu südamesse.“

Suulises tunnistuses rõhutas Thatcher aga, et pidas saarte hõivamist endiselt ebatõenäoliseks:

„Ma rõhutan jälle, et ma mõtlesin, et nendest oleks nii absurdne ja naeruväärne Falklandi saared hõivata, et ma ei arvanud, et see juhtub. Ometi tuleb alati teha varuplaane ning varsti pärast seda juhtus Lõuna-Georgia intsident.“

Pilt muutus 1982. aasta 31. märtsil, kui Thatcherile näidati luureandmeid, mis viitasid sellele, et invasioon on tulemas:

„EESISTUJA: Just. Mis juhtus augustis 1914 jne!
V. Seda ma ei mäleta! Ma ütlen lihtalt, et see oli minu arvates kõige helvem hetk minu elus.“

„Sel ööl ei suutnud keegi mulle öelda, kas me suudame Falklandi saared tagasi võtta – mitte keegi. Me ei teadnud – me ei teadnud,“ ütles Thatcher komiteele.

Franksi komiteele andis tunnistusi ka Suurbritannia tollane välisminister Lord Carrington. Ka tema rääkis, et keegi ei uskunud, et Argentina Falklandi saared hõivab.

„Mind on süüdistatud ja süüdistati karmilt pärast teist aprilli alamkojas ja pressis ja mujal märkide ja avalduste ja tõendite tahtlikus ignoreerimises ja lihtsalt selle ignoreerimises. Ma võin ausalt öelda, et ma ei teinud midagi sellist... neid (märke invasiooni kohta) ei olnud,“ ütles Lord Carrington.

Lord Carrington astus 5. aprillil välisministri ametist tagasi, millele Thatcher reageeris järgmiselt: „Mul oli Peter Carringtoni vastu tohutu usaldus ja tema kaotus tundus mulle hävitava löögina Suurbritanniale ja ma toetan teda lõpuni.“

Poliitikaajaloolane Lord Hennessy ütles, et Thatcheri tunnistused Falklandi sõja kohta on kõige võimsam materjal, mille Suurbritannia rahvusarhiiv viimase 30 aasta jooksul avaldanud on.

Falklandi saarte hõivamine Argentina poolt võis tulla Thatcherile ja tema ministritele üllatusena, kuid valitsuse dokumendid paljastavad mõningaid huvitavaid viiteid.

Juba 1977. aastal hindas Briti luure, et Argentina sõjaline tegevus on võimalik, kui läbirääkimised liiva jooksevad. Sama aasta lõpus saatis Briti valitsus Lõuna-Atlandile allveelaeva ja kaks fregatti. Laevade liikumist hoiti siiski saladuses.

Viiel aastal enne Argentina invasiooni Suurbritannia merevägi avalikult Lõuna-Atlandil aga ei viibinud. See võib olla põhjus, miks Argentina arvas, et Suurbritannia ei võta 1982. aasta aprillis ette rünnakut saarte tagasivõtmiseks.