Kui praegune kuninganna Elizabeth II 1926. aastal sündis, polnud ta isegi esimeses troonipärimise järjekorras. Tema lell Edward Albert Christian George Andrew Patrick David oli George V vanima pojana troonipärija, ja Elizabethi isa Albert Frederick Arthur George alles järgmisena troonipärimise reas.

Kuid Edward VIII astus 1936. aasta jaanuaris troonile poissmehena, kellest pealegi õukonnas ja parlamendis kahtlustati, et ta võib senistele protokollinõuetele vilistada. Ja kui Edward VIII seejärel teatas, et kavatseb abielluda ameeriklanna Wallis Simpsoniga, tekitas see konstitutsioonilise kriisi.

Edward VIII raadiokõne 11. detsembril 1936:

Bessie Wallis Warfield oli sündinud 1896. aastal Pennsylvanias Monterey Inn hotellis kohaliku jahukaupmehe tütrena, kuid isa suri veidi pärast seda, ja tüdruk kasvas üles juba ühe kohaliku demokraadist poliitiku võõrastütrena. 1916. aastal sõlmitud Wallise abielu hilisema lennuväekomandöri Earl Winfield Spenceriga lahutati 1927 ja aasta hiljem sõlmitud teine abielu laevandusjuhi Ernest Aldrich Simpsoniga oli 1936. aastal alles ametlikult lahutamisel.

Väidetavalt juba 1934. aastal oli Wallisest saanud Briti troonipärija Edwardi armuke. Edward oli küll eitanud seda fakti isegi oma kuningast isale, kuigi tunnistajad olid teda proua Simpsoniga voodiski näinud. Ja kõmumeedia otsis välja ka teisi kummalisi seiklusi tolle suurilmadaami elukäigust.

Kirik keeldus kuningat skandaalse naisega laulatamast, ka konservatiividest poliitikud pidasid seda abielu ebasoovitavaks. Lisaks avaldati otsest survet ka Wallisele, et ta kuningale ära ütleks. Edward aga otsustas, et armastus on tähtsam. 10. detsembril 1936 kirjutas ta kolme venna juuresolekul alla troonist loobumise aktile, järgmisel päeval teatas sellest ka isiklikult raadios: "Ma leidsin, et on võimatu kanda vastutuse rasket koormat, ja panna maha oma ülesanded kuningana, mida ma poleks suutnud täita ilma naise toetuse ja abita, keda ma armastan."

Albertist sai kuningas George VI, tema tütrest hilisem kuninganna Elizabeth II. Edward aga abiellus 3. juunil 1937 Prantsusmaal, nüüd juba ametlikult Windsori hertsogina Wallis Warfield-Simpsoniga. Ükski kuningliku perekonna liige nende laulatusel kohal ei olnud.

1940. aastal kolisid nad Prantsusmaalt sõja jalust Hispaaniasse, sealt Portugali, sealt aga Bahama saartele, mille kuberneri ametis oli Edward 1940-1945. Edwardit ja Wallist ei nähtud ka Elizabeth II kroonimisel 1953. aastal, kuigi suhted vennatütrega Edwardil siiski väga kehvad ei olnud, pigem ei saanud Wallis ise Elizabethiga läbi. Veel 1972. aastal oli Elizabeth II nende Pariisi korteris ka Windsoreid külastanud.

Windsorite hilisem intervjuu:

Edward suri Pariisis 1972., Wallis 1986. aastal, maetud on nad Windsori lossi Inglismaal. Lapsi abielust ei sündinudki.