Maailmas liikvel olevat maiadelt pärit müüti on tõlgendatud nii, et tänavu 21. detsembril saab maailm otsa, kirjutab Ilta-Sanomat. "Kõik sai alguse ühe lause valesti tõlgendamisest," rõhutas maiade ekspert Kettunen.

Ta rääkis, et maailmalõpu uskumus algas Michael Coe 1966. aastal ilmunud raamatust "The Maya". "Coe kirjutab hüpoteesist, mille järgi 13. Baktuni tsükkel lõppevad tänavu, ning maailmalõpp on tulekul," kirjeldas dotsent Kettunen.

Raamatus olnud kõrvallausest läks aga liikvele mütoloogia, mis muutus seda laialdasemaks, mida lähemale maagiline kuupäev tuli.

"Tekkis igasuguseid new age liikumisi ning sel teemal on kirjutatud enam kui 2000 raamatut," ütles Kettunen.

Kuupäeva puhul on küsimus ühe kalendritsükli lõppemisest ning uue algamisest. Umbes 400 aasta tsükkel Baktun on tõepoolest lõppemas, ent maailm mitte. "Mina näen seda kui maailma loomise sünnipäeva. Nüüd koidab sama päev uuesti, midagi muud see ei tähenda," sõnas Kettunen.

Tema arvates kõneleb ühe kõrvallause hiiglaslik tähtsustamine rohkem lääne inimestest kui maiadest. "Kui mõelda Hollywoodile ja teistele sarnastele filmidele, siis oleme kõik kangesti huvitatud katastroofidest ja maailmalõpu ennustustest. Neid leidub kõikjal maailmas, ent läänemaades on neid üllatavalt palju.

Maiad on võinud küll ennustada maailmalõppu, ent sellest pole tänaseni tõendeid ei nende kirjutistest ega kunstis, tõdes soome teadlane.

Kettunen ja teised maiade eksperdid peavad sel nädalal Helsingi ülikoolis 17. rahvusvahelist maiade uurijate konverentsi.

Maiade kalendris algab pikk periood aastal 3114 enne Kristust ning on jagatud 394-aastasteks perioodideks ehk Baktuniteks. Maiade jaoks oli number 13 püha ja aastal 2012 lõpeb 13. Baktun.