Kuid ikkagi saame end kaitsta, optimeerime laastamistöö võimalikke tagajärgi, kasutame vastupidavamaid materjale, suurendame tugevusvaru, infrastruktuuri peidame ehk üldse maa sisse.

Kui tormtuul toob ka vee kaasa, siis pole pääsu. Siin ei aita kallimaid ja tugevamaid ehitised. Üsna keeruline on ette kujutada elamiskõlbulikku laevmaja, või veelgi hullem, allveelaevmaja. Vettpidavad hooned ja ehitised oleksid ka üsna kentsakad.

Siit ka energiavarustuse hädad. Kui tuul ei murra maha looduse meelevallas elektriõhuliine ja –seadmeid, siis vesi neutraliseerib isolatsiooni.

Tekivad lühised, tulekahjud, töötavad kaitseseadmed, elekter lülitub välja. Elektrivarustuse taastamine eeldab kahjustunud seadmete remonti või vahetamist ja isolatsiooni kuivamist, isoleerivate omaduste taastumist. Mõistagi võtab see kõik aega.

Kuidas end kaitsta?

Oma elektrigeneraator keldris võib küll mõni aeg majale elektrit anda, kuid kokkupuutes veega on see tõsiseks ohuks teie elule. Seega kui maja pole just vesiehitus ja veekindel, ei tasuks hetke heaolu nimel eluga riskida.

Ka oma tuulik ei aita. Kui marutuul teda sootuks minema ei vii, siis tugeva tuulega tuulik ei saa töötada.

Jääb üle vaid taskulambi patareidele või paremal juhul akulambi valgusele loota ja söögivalmistamiseks sobib hea puuküttega pliit. Aitab ka grillahi, saab suupoolist ja valguskuma.

Inimene pole kõikvõimas, loodust me üle ei kavalda ja piisavat kaitset stiihia vastu pole me suutelised ehitama.

Mis on kõige olulisem pärast orkaani lahkumist?

Esmane on vee ärajuhtimine ja purustuste kõrvaldamine – seda igaüks oma pädevuse ja kohustuste piires.

Koduomanikul tuleks ette võtta oma majapidamises juhtmete ja torude ülevaatamine, hoonete tuulutamine ning kuivatamine.

Mahalangenud elektrijuhtmeid, liinidele langenud puid või oksi ei tasuks ise kõrvaldama hakata. Kui liinijuhtmed on pinge all, on elektrilöögi saamise tõenäosus suur, sealt ka oht elule.

Avaliku võrgu elektrivarustuse taastamise kiirendamisele aitab kaasa kahjustatud hoonete elektriseadmete eraldamine elektrivõrgust.

Kõik need õpetused kehtivad kõikvõimalike ekstreemsete loodusnähtuste järgsel toimetamisel.

Mis on suurim kahju, mida orkaan energeetiku arvates võib korda saata?

Kõige suurem kahju on loomulikult oht inimelule, kuid majanduse ja tehnoloogia vallas tekitab suurima kahju energiakatkestus:

• hulk tooteid ja teenuseid jääb andmata,
• juhtimissüsteemide tõrgetest tekkivad korratused,
• elektritranspordi mittetoimimisest tekkiv kaos,
• rikneb või rikutakse tehnoloogilist protsessi,
• tavapärase elurütmi taastamine on aeganõudev protsess.