Google'i Play Store kubiseb programmidest, mis on ühe ja sama põhimõttega: võta pilt, viruta sellele mõni filter peale ning lae sotsiaalmeediasse, vahendab Photopointi ajaveeb.

Teisest küljest, riistvaraliselt, reklaamivad seadmetootjad enda tooteid kui parima või kiirema kaameraga mudeleid. Olgem ausad, ükski neist ei saa kiire 50 mm fiksobjektiivi vastu sinu peegelkaamera ees. Seda enam, kui sel on ava 1,8 või suurem.

Siin tuleb mängu üks omapärane pisikene rakendus Androidile – AfterFocus.

Funktsionaalsus

Programmil on ainult üks põhieesmärk – tuua teravussügavuse kontroll Androidiseadmesse, kuid seda pärast pildi tegemist.

Ei, see ei ole nii võimekas kui Lytro kaamera ning kohe kindlalt ei ole see nii võimekas kui üks valgusjõuline objektiiv. Aga see on kohe kindlalt parem kui Androidi kaameraprogramm või Instagram oma 110 erineva filtri ning raamiga – kui räägime teravussügavuse kontrolli alla saamisest.

Alustuseks erinevus tasulise ning tasuta versiooni vahel. Tasuta versioon on hoitud reklaamivaba ning ajalist piirangut sellega ei kaasne. Maksimaalne pildi küljemõõt on tasuta rakenduses 800 pikslit.

Tasulisel versioonil on see väärtus 1600 – ehk siis piisavalt suur, et näiteks Photopointist ka korralikku 10 x 15 paberfotot tellida.

Lisaks lubab PRO versioon äärtele veel sujuvama ülemineku lisada, andes sellega parema tulemi. Tagatipuks on tasulisel variandil üks eriti ahvatlev lisand: tee ühest subjektist kahe erineva nurga all pilt, tarkvara teeb eesplaanil oleva subjekti ise kindlaks ning aitab ka tausta kontrolli alla saada.

Nüüd aga programmi põhifunktsiooni juurde. Nagu tavapäraseks on saanud, saab teha pilti ning kohe seda mudida või olemasolevale pildile järeltöötlust teha. Positiivse üllatusena tuli DropBoxi integratsioon – saad AfterFocusisse haarata isegi pilves oleva pildi.

Tausta teravuse(puudumise) kontrolli alla saamiseks on meil 2 võimalust – lihtne ning täpne. Esimene variant tähendab, et piiritleme lihtsalt ära piirkonna, mis jääb teravaks. Teise variandi puhul saab aga ise määratleda piirkonnad, mis teravad, ülemineku ning uduse tausta ala.

Filtrid, mis aladele lisatakse, on lihtsad – valida saab nn udususe efekti tugevust, objektiivi diafragma kuju, lisada bokehi ning kasvõi liikumisefekti taustale. Ning "vali ja lisa" filtrite fännidele pisike maiuspala – mõned klassikalised Instagrami stiilis filtrid.

Pilte saab hiljem, nagu alati, saata sotsialameediasse, meiliklienti või kasvõi telefoni sisemällu salvestada. Teisisõnu – klassikaline pakett.

Kellele?

AfterFocus on hea lisand Camera Zoom FX või Instagrami laadsetele fotomanipulatsiooniprogrammidele. Seda enam, kui sul ei ole mitte mingisugune soov tegeleda tõsisema fotograafiaga ega kaasas kanda suurt digipeeglit.

Või siis teine variant, ei taha klassikalise fototöötlusega tegeleda – foto arvutisse, Photoshop (Elements) või mõni muu töötlusprogramm lahti võtta ning korrigeerima hakata. Ka Androidiseadmes saab fotodega nii mõndagi ära teha.