Fänboide ootused jõudsid kuude jooksul kerkida taevani nagu äsja ilmavalgust näinud iPhone 5 puhulgi. Tulemus aga paneb vähemalt esialgu kukalt kratsima, vahendab Photopointi ajaveeb.

Tundub, et Apple oleks nagu poolele teele pidama jäänud, kuid isiklikult kahtlustan, et õunafirma turundusmeeskond on Minil piltlikult öeldes munad maha võtnud.

See, et vastse päädi ekraan on kõigest 7,9 tolli, oli huvilistele enamvähem ette teada. Tegelikult aga sattus Apple selle mudeliga ise pigem kopeerijate kui innovaatorite sekka. Oli Mini ju konkreetne vasturelv Androidi 7-tolliste tahvlite armaadale.

Asja muudab märksa kurvemaks aga see, et see ekraan pole enam Retina, vaid sama kui iPad2-el (1024×768) ja see tundub juba konkreetse sammuna tagasi.

Samas kujutan endale elavalt ette, kuidas Apple'i turundusosakond on ette planeerinud iPad Mini 2, millel siis Retina olemas oleks. Sama lugu on ka protsessoriga.

Milleks panna uudistootele sisse eelmise põlvkonna A5 protsessor, kui teistes toodetes on kasutusel juba A6? Eks ikka selleks, et panna seesama A6 protsessor iPad Mini 2 sisse. Samuti poleks ju raske olnud tõsta kaamera resolutsiooni 5 MP pealt 8-le, kuid eks ootame ja vaatame siis Mini järgmist väljalaset.

Kõige positiivsema näitajana iPad Mini juures oleks ilmselt selle kaal – 308 grammi. See on vaid 28 grammi raskem kui nt kahel iPhone 4S-il ning üle 100 grammi (s.o umbes neljandiku) võrra kergem kui üks lähimaid konkurente Kindle Fire.

Iseasi muidugi on see, kas sellest faktorist piisab, kui võrrelda nende toodete hindasid (WiFiga 16 GB iPad Mini – 329 dollarit; WiFiga 8 GB Kindle Fire – 159 dollarit).

Kuuldavasti oli iPad Mini väljatöötamisel sihikule võetud Ameerika haridussüsteem. Kas see lask aga täppi tabab, näitab juba ajalugu.

Lisaks juba mõnda aega kuulujuttudele ainet andnud iPad Minile oli Apple'i eilses uudistoodete pikas reas ka iPadi uusversioon – iPad 4.

Erinevalt Minist aga polnud selle tulekust eelnevalt eriti palju kaagutatud. Vähemalt internetis mitte. Tundub, et õigustatult, sest tegelikult ongi tegu pigem uue iPadi kerge raudvaravärskendusega kui uue mudeliga.

Märkimisväärsed oleksid vaid kolm põhilist uuendust: A6 protsessori asemel on A6X protsessor, lisandusid LTE valmidus ning uuest iPhone 5-st pärit pildiprotsessor. FaceTime'i sõpru rõõmustab ilmselt ka 720p esikaamera. Lühidalt olekski see nagu kõik, mida uuest iPadist mainida.

Ahjaa, veel ühe põhilise erinevusena eelmisest mudelist on iPad 4 (nagu ka iPhone 5) loomulikult varustatud Lighting-ühendusega.

Apple'i tootearendus tekitab minus vastakaid tundeid. Õunafirma pakub turule kvaliteetseid tooteid, mida on üldiselt nauding kasutada. See pole isegi enam nagu toode/tooted, vaid elustiil ja hoiak.

Paraku aga sunnib ilmselt turusituatsioon Apple'i olukorda, kus vaesed fännid seatakse peatselt juba pooleaastaste vahedega probleemi ette, kus nende õunamärgiga sõber on taaskord moraalselt vananenud.

Õnneks küll püsib Apple'i toodete jääk- ja ihaldusväärtus suhteliselt pika aja suhteliselt kõrgel, mis võimaldab enne uute mudelite soetamist vanadest enam vähem mõistliku hinna eest vabaneda.

Kui aga uute mudelite juurdekasv jätkub samas või veelgi kiirenevas tempos, siis võib see eelis paraku kiiresti kaduda. Nii nagu Apple'i fännide isu lakkamatult oma kasutatud tehnika edasimüügiga tegeleda.

iPhone 5-ga ühendab uut iPadi evolutsiooniline, mitte revolutsiooniline areng. Paraku jääb iPad 4 võrreldes oma eellasega arengus alla võrdluses iPhone 4S ja 5 mudeli vahel. Nii saamegi öelda, et uus iPad 4 on peaegu nagu iPhone 5. Rõhuga sõnal "peaaegu".