Ühes lehmas on keskmiselt 30 liitrit verd. Seni on toiduks tapetud kariloomade veri reeglina suures osas raisku läinud. Enam ei pea see aga tingimata nii olema, vahendab DVICE.

Nimelt on verest võimalik valmistada suuri rajatisi ja veekindlaid telliseid, mis näevad välja natuke vormileivapätside või šokolaadikeeksi moodi.

Ühendkuningriigi arhitekti, tänavu Westminsteri ülikooli lõpetanud Jack Munro osutusel on loomaveri - täpsemalt lehmade veri - üks maailma kõikjaldasemaid jäätmeid. Ta püüdis välja selgitada, kas lehmaverest on võimalik toota arhitektuuris kasulikke materjale.

Kõigepealt püüdis arhitekt verest liimi teha, kuid avastas peagi, et kui küpsetada liiva ja säilitusainega segatud verd vaid 70 kraadi juures tund aega, on tulemuseks veekindlad ja tugeva struktuuriga tellised.

Sisuliselt on vere kasutamine veretelliste valmistamiseks edasiarendus muda ja vee kasutamise tehnoloogiast mudatelliste valmistamiseks.

Kirjeldatud protsess peaks hästi sobima kõrbekliimasse, kus lehmi ja liiva leidub ohtralt, vett aga napib.

Lisaks liimile ja tellistele on verest võimalik valmistada üsna suuremõõtmelisi rajatisi.

Selleks tuleb terved liivaluited katta verega, lasta sel kuivada, torgata augud sisse ja oodata, kuni tuul liiva minema puhub, nii et alles jääb hiiglaslik õõnes verebetoonkoorik.

Fotod: fastcodesign.com