Mees laadis nimelt juulis ühele laevale sada tonni rauatolmu, sõitis selle koormaga Kanada ranniku esisele Vaikses ookeanis ja kallas kogu laadungi merre, enda arvates eksperimenti tehes. Ta oli suutnud isegi USA rahvusliku okeanoloogia- ja atmosfääriametkonna ära petta, mis laenas talle ookeanijälgimise poisid, kirjutab New York Times.

Kanada valitsus käivitas nüüd lausa põhjalikuma juurdluse, sest nad olid meest juba ette hoiatanud, et sellise eksperimendiga rikub ta rahvusvahelisi kokkuleppeid. Mereteadlased on ka kritiseerinud, et sellise vastutustundetu eksperimendiga kahjustas mees ookeanipõhja ökosüsteemi.

Kliimasoojenemise mõjude vastu võitlemisel selle eksperimendiga küll midagi ei saavutatud. Rauatolm soodustas küll järsult mereplanktoni kasvu, ja täitis ilmselt ka ühe eesmärgi, ehk soodustas lõhepopulatsiooni suurenemist. Lähedase Haida Gwaii saare kalamehed võivad tõesti rahul olla, olles George'i eksperimendi sponsoriks, said nad midagi ka vastu.

Probleem on hoopis selles, et niimoodi merepõhja väetades ollakse libastutud geoinsenerluse teele, ehk püütakse loodust enda käe järgi kujundada. Maine ülikooli teadlane Mark L. Wells lausa nimetas toimunut jäätmete matmiseks merepõhja. "On ülimalt ebausutav, et George suudaks tõestada, et ta on aidanud sellega süsihappegaasi atmosfäärist vähendada," teatas Wells.

Mõni aeg tagasi oli George (62) pakkunud samasugust eksperimenti Galapagose saarestikus, kuid siis peletas keskkonnakaitsjate protest tema rahastajad eemale.