Kui nädal tagasi leiti marsikulguri Curiosity kõrval sätendav tükike, tekitas see NASA-s paraja häireseisundi. See tükike tundus olevat plastist või metallist. Oli võimalik, et tükike on kukkunud ära kulguri enda küljest, mistõttu juhtimiseskus andis kulgurile lausa käsu tühjendada oma kogumiskonteiner, et ükski kulguri kallitest analüüsiseadmetest maise päritoluga prügi tõttu kannatada ei saaks.

Nüüd kalduvad NASA eksperdid arvama, et tükike pidi ikkagi Marsi päritoluga olema, sest hilisematel fotodel on nähtud sätendavaid tükikesi rohkemgi, kirjutab Space.com. Millega on tegemist, ei ole praegu võimalik öelda.

NASA otsustas eilseks ikkagi naasta kulguri esmaste eesmärkide teostamisele, ning üks kivimitükk võeti analüüsimiseks kulguris olevasse CheMin seadmesse, et selle tükikese keemilist koostist välja selgitada. Võib küll eeldada, et esimene proovikivi polnud sätendavat tüüpi.

2,5 miljardit dollarit maksma läinud marsikulgur Curiosity maandus Punasele Planeedile 5. augustil, väikeauto mõõtu sõiduk on ka suurim Maal toodetud aparaat, mis võõral planeedil maandunud.