Eestis nähakse ohakaliblikate saabumist mais, kuid nagu on kirjutanud väljaanne Loodusesõber, puudus ka Eestis seni teadmine, kas see liblikas võtab ette sügisese tagasirände.

Britid võtsid nüüd ette suurema uurimise, et aru saada, kas liblikad vaid saabuvad Briti saartele, et seal sügisel välja surra, või tõesti rändavad nad edasi-tagasi. 2009. aastal kaaasati andmeid koguma 10 000 briti loodusvaatlejat, radaripiltidelt üritati tuvastada ka liblikate liikumist Euroopas, kirjutab Wildlife Extra.

Ilmnes, et ohakaliblikad võtavad sügiseti ette tagasilennu lõunasse 500 meetri kõrgusel, mistõttu maapinnalt nende rändu ei nähta, lennates soodsate tingimuste korral kiirusega ligi 50 km/h.

Igal sügisel Aafrikasse ja igal kevadel tagasi Euroopassse rändamine tähendab ligemale 15 000 kilomeetri läbimist, kusjuures teele asunud liblikad ise kunagi kohale ei jõua.

Liblikad, kelle eluiga on tavatingimustes vaid 16 päeva, peavad teekonnal vahepeatusi tegema ja paljunema, sest üks rännak kestab kesmiselt kuus liblikapõlvkonda.

Uurimus tuvastas ka seda, et kevadel saabus Suurbritanniasse 11 miljonit ohakaliblikat, tagasiteele asutas sügisel aga 26 miljonit.