Värsket süsteemi asusid innukalt uurima ka Euroopa andmekaitseasutuste esindajad.

Nad järeldasid, et Google'i privaatsuspoliitika ei informeeri inimesi piisavalt isikuandmete kogumisest ega võimalda kontrollida, kuidas tulemusi kasutatakse teenustevaheliselt.

Google'i esindajatele on edastatud kolm soovitust, millele kirjutasid alla Euroopa Liidu 27 liikmesriigi andmekaitsete järelevalveasutuste esindajad.

Eestit esindab Andmekaitse Inspektsioon, mille peadirekror Viljar Peebu sõnul on tehtud uuring hea näide andmekaitseasutuste piire ületavast praktilisest koostööst.

Google'ilt oodatakse, et muutused viidaks kiirelt ellu.

a) esitada selgemalt kasutaja tingimused

Kasutajal ei õnnestu Google'i privaatsuspoliitika kaudu välja selgitada, milliseid isikuandmeid ettevõte kasutab, ja milleks. Isikuandmeid võib aga koguda selgelt määratletud eesmärgil.

Nt ei eristata krediitkaardi või telefonisuhtluse-andmete töötlemise tingimusi ohutuma loomuga andmestiku töötlemisest; kõiki andmeid kasutatakse valimatult.

b) luua võimalus kontrollida, kuidas kasutatakse-kombineeritakse isikuandmeid teenuste vahel

Uus privaatsuspoliitika ei tee vahet andmete kogumisel teenusesiseselt ja teenustevaheliselt. Iga tegevus mistahes Google'iga seotud süsteemis salvestatakse ning ühendatakse isikseoseliselt teenuste vahel.

Andmekaitseasutused nõuavad, et inimestel oleks võimalik anda sätetes või spetsiaalsete nuppude abil selge nõusolek, kas ja milliste teenuste puhul nad oma andmeid ristkasutada lubavad.

Tööriistad tuleb kohandada vastavalt lubatavatele eesmärkidele ning ka selgelt eristada, milliseid tööriistu milleks kasutatakse.

c) luua selge andmesäilitamise poliitika, et vältida ülemäärast isikuandmete kogumist

Google peab andma ülevaate andmete säilitamise aja kohta: näiteks millal kustutatakse postituste sisud; seda nii teenusest välja registreerimise puhul (unsubscription) kui ka konto kustutamise korral.

Lugu illustreerival fotol: ajakirjanik teeb Google'i andmekeskustes onlain-tuuri. Seda saavad ka teised netikasutajad teha spetsiaalsel veebisaidil, mille Google avas.