Ajaleht The Guardian vahendab, et siinses regioonis on ka varem olnud reegliks, et Arktika jää rohke sulamisega suvele järgneb krõbe talv nagu näiteks 2007. ja 2011. aastal, ütles Rutgersi ülikooli uurija Jennifer Francis.

"Ma ei teeks veel kindlat ennustust... Kuid ma ei oleks üllatunud, kui ees ootaks üsna ekstreemne talv," rääkis Francis ajalehele.

Tänavune jää sulamine on olnud rekordiline, isegi ulatuslikum kui 2007. aasta suvel. Colorados asuva riikliku lume- ja jääandmete keskuse direktor Mark Serreze ütles, et varem olid teadlased arvanud, et "kulub veel palju aastaid, kuni nähakse uuesti midagi taolist nagu 2007. aastal".

Vette kogunenud soojus vallandub sügisel uuesti atmosfääri, eralduv soojus ja aur mõjutavad teadlaste sõnul õhumasside liikumist, nõrgendades ja muutes lääne-ida suunalisi tuuli. See toob Francise sõnul kaasa ilmaolude aeglasema muutumise.

Washingtoni ülikooli ookeaniteadlase James Overlandi sõnul aeglustub õhumasside liikumine jää sulamise kasvades edaspidi veelgi, tuues kaasa "suuremaid temperatuurikõikumisi ja ekstreemsete ilmaolude kasvu".