Rootsis sündinud ja pooleldi eesti verd Pääbo on varem tuntust pälvinud neandertallaste endi täisgenoomi ärajärjeldamisega. Nüüd on genoom läbi uuritud siis Siberist, Altai mägedest alles tunamullu avastatud arhailise inimtüübi esindajal. Aastal 2010 uuris Pääbo geenimaterjali, mis oli saadud Ayu-Tashi ehk Denisi koopast leitud inimese sõrmeluust ja jõudis järeldusele, et tegu on senitundmata inimrühma esindajaga, vahendavad Vikerraadio Teadusuudised.

Nüüd aga õnnestus tal üsna vähese säilinud DNA alusel leidlikke võtteid kasutades kogu genoomist ülevaatlik ettekujutus saada. Selgub muuhulgas näiteks, et Denisi koopa inimesel on rohkem geenisarnasusi tänapäevaste Kagu-Aasia saarerahvaste, melaneeslaste ja Austraalia aborigeenidega kui meie ajal mujal Aasias elavate inimestega.

Tuli ka välja, et see Denisi koopa inimene, tütarlaps, kelle väikese sõrme luu DNAd uuriti, oli tumedanahaline ning pruunide juuste ja pruunide silmadega. Vähemalt olid tal olemas need geenivariandid, mis tänapäeva inimestel nende tunnustega seonduvad.

Vaata veel: Genome Brings Ancient Girl to Life (Science Now)