Seetõttu oskavadki mobiiltelefonidega varustatud vabatahtlikelt katsealustelt ja nende sõpradelt andmeid kogunud uurijad juba 20meetrise täpsusega ennustada, kuhu te järgmiseks siirdute, vahendab DVICE.

Kui järele mõtlete, saate ilmselt aru, et teie igapäevane liikumisgraafik on üsna suurel määral prognoositav ka ilma igasuguste peente mobiilijälitusviguriteta.

Te viibite kodus kindlatel aegadel, käite tööl kindlatel aegadel, pealeselle on olemas paar kindlat aega, mil teete midagi nende kahe vahepeal, pluss mõned järjekindlad toimingud (toidupoes käimine, jõusaali külastamine jne). Suurt midagi muud teiega ei juhtugi, kui teie elu pole just märksa põnevam kui väga suurel enamusel kaaskodanikest.

Minevikutoimingute lihtsa analüüsi põhjal on üsna hõlbus ennustada, kus te suvalisel ajahetkel viibite, välja arvatud neil harvadel juhtudel, mil te teete midagi "pöörast", näiteks lähete restorani sööma.

Ja just taolistes olukordades — kui arvestusse lisatakse seltskondlikud ettevõtmised — lakkabki suurem osa prognostilisi algoritme töötamast.

Mobiiltelefonid on aga seltskondliku funktsiooniga tööriistad — asjaolu, mida kasutasid ära Birminghami ülikooli uurijad, kellel õnnestus suurel määral täpsemaks muudetud prognoosiva seiretarkvaraga võita tehnokonkurss Nokia Mobile Data Challange.

Kellegi asukohalogi andmeid tema telefoni kontaktide loendis leiduvate inimeste asukohalogidega võrreldes on võimalik teha ennustusi tolle isiku paiknemise kohta järgmise 24 tunni vältel umbes 20meetrise täpsusega.

See on mitme suurusjärgu võrra parem tulemus kui need, mida on pakkunud seltskondlikku suhtluse elementi eiravad algoritmid — kindlasti piisavalt täpne, saatmaks välja relvastatud eriüksust või droonirünnakut, kui see peaks olema eesmärk.

Mõistagi on privaatsus antud juhul kõige ilmsem murekoht, aga kui teil pole midagi varjata, on tehnoloogial potentsiaali rakendamiseks kõikvõimalike prognostiliste lokatsiooniteenuste kontekstis.

Uurijad ise pakkusid välja teenuse nagu Groupon, ainult selle vahega, et kuna teie telefon teab, kuhu te teel olete, oskab see teid teavitada headest pakkumistest just teie lähikonnas.

Tegemist oleks küll kompromissiga, ent sellisega, millele kasutajad läheksid teadlikult: osa privaatsusest vahetataks kvaliteetsemate teenuste vastu.