Eelmine rekord sündis 2007. aastal, mil ookeanit kattev merejää ulatus oli kahanenud 4,25 miljoni ruutkilomeetrini. Kuigi selle näol oli tegu perfektse tormiga, sundis see teadlasi ümber hindama, mis ajaks Arktika Ookean suveperioodil täielikult jäävaba on. Eelmise Rahvusvahelise Kliimapaneeli raporti kohaselt oleks see aset leidnud sajandi lõpus, ent erakordne sündmus viitas, et see võib juhtuda juba 2030-2040. aastal, vahendab ERR Teadus.

Selle aasta satelliidivaatlused näitavad, et jääkatte ulatus võib 2007. aasta minimaalse piiri ületada augusti lõpuks. Iga päevaga muutub keskmiselt jäävabaks 100 000 ruutkilomeetri jagu ookeani. Viimane võimendab regiooni soojenemist veelgi – ookeani albeedo on jää omast tunduvalt väiksem neelates kuni 90 protsenti sellele langevast päikesekiirgusest.

Erakordselt kiire sulamise üheks põhjuseks võib USA-s Colorados asuva NISIDC keskuse hinnangul olla sellel aastal piirkonda mõjutanud tsüklonites, mis põhjustasid muuhulgas ka Göönimaa liustike lühiajalise rekordilise sulamise. Siiski ei piisaks ainult sellest sulamise selgitamiseks.