Jaapani tuumakatastroofi mõju kohalikule faunale ei ole tänaseni põhjalikult uuritud. Samal ajal on leitud, et nii piirkonnas elavate metsikute lindude, kui ka loomade lihas leiduva radioaktiivse materjali hulk on tavalisest looduslikust tasemest kordades kõrgem, vahendab ERR Teadus.

Veebruaris Tšornobõli tuumakatastroofi tagajärgede alusel koostatud raporti kohaselt on Fukushima õnnetusel potentsiaali mõjutada kohalikku linnuriiki isegi esimesest enam. Mil selgroogsed on reeglina radiatsioonile tundlikumad, näitab värskelt ilmunud uurimus, et õnnetus mõjutas ka kohalikke putukaliike.

Jaapanis asuva Ryukyde ülikooli teadlased kogusid mõni kuu pärast katastroofi jaama lähistel asuvatest erinevatest piirkondadest siniliblika vastseid (Zizeeria maha). Analüüs näitas, et kergeid radiatsioonist põhjustatud kahjustusi esines neist täiskasvanuna 12%'l.

Nende hulka kuulusid muuhulgas väiksemad tiivad ning kahjustunud silmad. Seejärel paaritasid putukateadlased neid isenditega, kellel mutatsioone ei esinenud. Teises põlvkonnas kasvas mutantide hulk juba 18%ni.