Keenia on tänu Ida-Aafrika riftivööndile inimajaloo uurimiseks üks parimaid paiku. Seal valitsevad tingimused olid toonastele hominiididele pea ideaalsed. Samal ajal lõi kahe suure kunagise järve Turkana ja Olduvai kuivamine fossiilide säilitamiseks sama head tingimused, vahendab ERR Teadus.

Seeläbi ulatub Turkana piirkonnast leitud inimahviliste jäänuste vanus kahe kuni kolme miljoni aastani. Veidi üle 40 aasta tagasi avastas paleantropoloog Richard Leakey sealt kolba, mis oli pikem ning lamedam kui Homo erectuse oma. Kuna leiul puudus lõualuu, ei saanud üheselt väita, et tegu on uue liigiga.

Richard Leakey naise Meave Leakey juhitud ekspeditsiooni käigus avastatud fossiilid võivad debatile viimaks lahendust pakkuda. Nimelt leiti selle käigus kolm uut koljufragmenti, mis asuvad esimesest ligikaudu 10 kilomeetri kaugusel. Esimene nendest katab näopiirkona, teised kaks on vähem või rohkem säilinud alumised lõualuud. Samal ajal on nende vanus 1,7-1,95 miljonit aastat ning need kõik näivat kuuluvat samasse liiki kui Richard Leakey leitu.

Siiski ei olnud kindel, mis liik see olla võib. Kaaluti kahte võimalust – H. Habilist ja H. Rudolfensist.