Selline tehnika lubab masina valmistada pehmetest materjalidest, nii et see saab roomata läbi kitsastest avadest ning kohandada oma kuju maastiku järgi. Samuti kannatab robot tugevaid lööke, ilma et kahjustada saaks, vahendab BBC News.

Projekti nimega Meshworm (Võrkuss) toetas USA kaitseministeeriumi Darpa uurimisüksus, mis viitab potentsiaalsele sõjalisele kasutusele.

Roboti töötasid välja USA Massachusettsi tehnoloogiainstituudi ja Harvardi ülikooli ning Lõuna-Korea Souli rahvusliku ülikooli teadlased.

„Pehme keha, mis on oma olemuselt deformeeruv, talub suuri pingeid ning võimaldab robotil läbida väikesi avasid ja taastada oma kuju ning see talub kukkumisel suurt löögijõudu,“ kirjutavad insenerid. Lisaks sellele aitab ussilaadne liikumisviis vähendada müra, mida sellised masinad tekitavad, mis muudab roboti sobivaks luureülesannete täitmiseks.

Varasematel katsetel sellist robotit luua, on kasutatud hammasrattaid ja õhu- või pneumaatilisi pumpi. Need kasvatasid aga masina massi ja muutsid ta reaalses maailmas kasutamiseks vähem praktiliseks.

Darpa toetatud meeskond liigutab oma masinat aga kunstliku lihase abil, mis on valmistatud nikkel- ja titaantraadist ning tõmbub kokku ja lõdvestub soojuse mõjul.

Mähkides traadi ümber võrgulaadse toru, jäljendasid teadlased vihmaussi ringikujulisi lihaskiude, tekitades erinevad segmendid.

Kui ühe segmendi traadile antakse elektrivoolu, tõmbub see kokku, pitsitades toru.

Teadlased lõid algoritmi, mis saadab kordamööda kokkutõmbumiskäsu masina igale viiele segmendile, mille tulemusena liigub uss edasi. See jäljendab bioloogilise ussi liikumist.

Robot suudeti liikuma panna kiirusega umbes viis millimeetrit sekundis.

Roboti külgedele lisati kaks täiendavat „lihast“, mille abil saab seda pöörata.

Roboti keha pehme iseloomu tõttu võib seda näiteks haamriga lüüa ja tallata, ilma et tekiks mingeid kahjustusi.

Meshworm on vaid üks mitmest elusloodusest inspireeritud projektist, mida Darpa rahastab.

Teised näited on „robotgepard“, mis suudab joosta kiirusega 29 kilomeetrit tunnis, kaameraga varustatud mikrolennuk, mis näeb välja nagu koolibri, ja AlphaDog – neljajalgne robot, mis on loodud kandma sõduri varustust.