2009. aasta lõpus kopeeriti küberrünnaku käigus tuhatkond Ida-Anglia ülikooli kliimauurimisüksuse (CRU) klimatoloogide e-kirja, vahendab ERR Teadus.

Kliimamuutuste skeptikute ajaveebides avaldatud kontekstist väljarebitud väljavõtted heitsid CRU mõjukuse tõttu varju kogu kliimateadusele. Globaalse vandenõu tõestamiseks või ümberlükkamiseks kutsus Richard Muller koos oma tütrega Elizabeth Mulleriga kokku maakera maismaa pinnatemperatuuri muutuste uurimiseks sõltumatu töörühma. Tosina liikmelisse gruppi kuulusid muuhulgas ka kaks Nobeli preemia laureaati.

Projekti rahastas viis tugifondi, sealhulgas ka Microsofti asutaja Bill Gatesi ning ameerika tööstushiiglase Charles Koch'i asutatud heategevusfondid. Multimiljardäridest Koch'i vennad on avalikult tuntud oma harjumuste poolest finantseerida organisatsioone ning initsatiive, mis on kasvuhoonegaaside hulga piiramise vastu aktiivselt võidelnud.

Vaatamata sellele leidis Muller'i töögrupp eelmise aasta oktoobriks, et viimase 50 aasta jooksul on maismaa temperatuur tõusnud 0.911°C kraadi võrra, (Eestis 1,55 °C võrra). Samuti lükkasid uurimused ümber väited, nagu oleks Rahvusvahelise Kliimapaneeli (IPCC) kasutatavad andmed linnade soojussaarte efekti mõjul kallutatud.