Varasemat surmatõbe on võimalik vaadelda kroonilise haiguse nagu suhkrutõvena, mida ei osata küll veel välja ravida ja millele ei ole veel vaktsiini. See ei tähenda aga automaatselt, et sellesse nakatanu sureb, vahendab ERR Teadus.

Üheks oluliseks teadussaavutuseks peetakse tagamist, et HI-viirusesse nakatunud rasedale emale saab anda ravi ja takistada haiguse edasi kandumist lootele. Konverentsi avaistungil rõhutati, et viimastele teadusavastustele vaatamata ei tohi maailma riigid kärpida AIDS'i vastaseks võitluseks eraldatud summasid.

ÜRO andmeil on maailmas praegu 34 miljonit HIV-viirusesse nakatunud inimest. Mullu suri AIDS'i 1,7 miljonit inimest. Maailmaorganisatsiooni sõnul on Ida-Euroopa jätkuvalt regioon, kus AIDS'i levik muret tekitava kiirusega jätkub. Kõige suuremad probleemid AIDS-iga on endiselt Aafrikas. USA-s toimub AIDS'i foorum esimest korda viimase 22 aasta jooksul ja seda tänu president Barack Obama otsusele tühistada varasem keeld, mis tõkestas HIV-sse nakatunud inimestele Ühendriikidesse sisenemise.

Eesti delegatsiooni AIDS'i foorumil juhib sotsiaalminister Hanno Pevkur.