Kui tahad vastassoo esindajaga paremaid suhteid, olgu selleks sõber või kaaslane, peaksid nende erinevuste kohta uurima ning mida rutem neid aktsepteerid, seda parem.

„Ja tõesti, naine peab vaid üht meest hästi tundma, et mõista kõiki mehi; samas kui mees võib tunda kõiki naisi, mõistmata neist ühtegi.”
(Helen Rowland)

Vaatame mõnd põhilist erinevust meeste ja naiste aju vahel.

Suhted

Naised kalduvad rohkem töötama aladel, mis nõuavad efektiivset suhtlemist (sekretäritöö, avalikud suhted jne). Naised on paremad mitteverbaalses suhtluses (kehakeel), orienteeruvad paremini emotsioonides ja empaatias, samas kui mehed kipuvad keskenduma rohkem ülesannetele, mis nõuavad vähem suhtlust.

Ajupoolkerad

Paljud mehed kasutavad rohkem oma vasakut ajupoolkera, samas kui naised hoiavad tavaliselt vasaku ja parema ajupoolkera tööd rohkem tasakaalus. See seletab, miks mehed suurema tõenäosusega probleemide lahendamisele aktiivselt lähenevad ning on rohkem keskendunud kõikide võimalike lahenduste leidmisele. Naised kalduvad seevastu olema emotsionaalsemad ning lahendavad probleeme loomingulisemalt.

„Naine tahab, et tema tundeid kuulatakse ja mõistetakse, mitte ei lahendata.”
(Allan, Barbara Pease)

Matemaatilised oskused

Matemaatilisi võimeid kontrollib aju vasak pool, mida mehed rohkem kasutavad. Seetõttu on meestel tihtipeale parem matemaatiline ja loogiline mõtlemine.

Emotsioonid

Naised mõistavad tavaliselt oma tundeid paremini ning oskavad oma emotsioone paremini väljendada, mistõttu oskavad naised teiste inimestega paremini suhestuda ning nad hoiavad teistega lihtsamini kontakte ja suhteid. Seetõttu on koolides ja lasteaedades nii palju naissoost õpetajaid ja lasteaiakasvatajaid.
Teisalt on naised vastuvõtlikumad depressioonile, ärevusele jne., eriti sünnitusjärgsel perioodil.

Aju suurus

On tõendeid selle kohta, et mehe aju on keskmiselt umbes 11-12% suurem kui naise aju. Kuigi sellel erinevusel ei ole mitte mingit seost intelligentsusega, on seda füüsilist suuruse erinevust meeste ja naiste vahel siiski võimalik seletada. Meestel on vaja rohkem neuroneid, et kohanduda suurema kehamassi ja lihasgruppidega, mistõttu ongi neil tavaliselt ka suurem aju.

Valutundlikkus

Mehed ja naised tajuvad ja taluvad valu väga erineval moel. Uuringud on näidanud, et naised vajavad suuremas koguses morfiini kui mehed, et valu samale tasemele vähendada. Seega tajuvad naised valu intensiivsemalt kui mehed.

Ruumilised võimed

Meestel on tugevam ja parem ruumitaju, mistõttu on neil lihtsam tajuda ning mõista seda, kuidas objektid ruumis asuvad. Teadlased on avastanud, et naistel on aju parietaalne piirkond paksem ning see piirab nende ruumitaju.

Vastuvõtlikkus haigustele või häiretele

Kuna naiste ja meeste ajufunktsioonid on nii erinevad, on sugude vahel ilmselgeid erinevusi ka nende vastuvõtlikkuses haigustele või häiretele. Naised on vastuvõtlikumad meeleoluhäiretele nagu ärevus ja depressioon, samas kui mehed on vastuvõtlikumad viirushaigustele(HPV), autismile jne.

Seks

Mehed erutuvad seksuaalselt siis, kui nad tunnevad füüsilist külgetõmmet, samas kui naisi erutab mingi kindel lõhn, puudutus, lahked sõnad jne. Mehed on seksuaalvahekorraks valmis igal ajal ja igas kohas, ent naised on reserveeritumad. Samuti sõltub naise seksuaalne reageerimine sellest, mida ta hetkel tunneb.

Kui tahad õnnelikku ja pikka suhet, abielu ja elu üleüldse, peaksid endale selgeks tegema meeste ja naiste aju erinevused ning siis sealt edasi minema... Õnn kaasa!