SkyActivi all mõeldakse Mazdas peamiselt auto kergemaks ja säästlikumaks muutmist. Sihiks ikka ökonoomsemad sõidukid ning turu võitmine läbi selle. Paraku tegeleb ka kogu ülejäänud autotööstus kõige muu hulgas just täpselt samade ülesannete lahendamisega, seega millekski ultrarevolutsiooniliseks SkyActivi nimetada just ei saa. Aga edasiminekuks kindlasti, kirjutab AutoNet.

Disainilisest küljest peegeldab uus CX-5 täielikult praegust firmastiili, ehk juba kaugelt vaadates on selge, millist logo esivõrel näha antakse. Margi fännidel on äratundmisrõõm garanteeritud, neid kes seda eriti ei naudi, paneb lihtsalt õlgu kehitama. Aga siiski, võrreldes vana crossoveriga on uus kahtlemata dünaamilisem ja sportlikum – tagumist ust ilmestab spoiler, esituled on kitsad ja teravanurksed.

Sõitjateruum on viisakalt rahulik, odavat ja jäika plastikut vähe ning silma alt võimalikult kaugele viidud. Istmed mugavad ning on tunda, et nende ergonoomikaga on tõsiselt vaeva nähtud. Jalaruumi on piisavalt nii ees kui taga ning kõrgusega pole samuti koonerdatud. Lisaks on koostekvaliteet päris hea, seega üle jala valmisvorbitud odava auto muljet CX-5 kohe kuidagi ei jäta.

Samuti on nupud-valitsad juhil käeulatuses ja mis peamine, loogiliselt grupeeritud. Rool on mugav, pisut kergevõitu, kuid sellega harjub kiiresti. Küll aga on tundub välismüra salongi liiga hästi kostma. Võrreldes teiste Mazdadega on tegelikult tulemus päris hea, kuid konkurendid on suutnud siiski veelgi paremini hakkama saada.

Asfaldil sõita on tänu hästi läbimõeldud mugavusele täitsa hea, etteantud marsruut kahjuks maastikku ette ei näinud. Samas oleneb suutlikus raskematel lõikudel ka üsna rehvivalikust. Samas öeldi presentatsioonil, et vedrustuse paremaks muutmine oli üks põhiülesannetest. Kui ülejäänud autoga suudeti kenasti maha saada, siis miks peakski see vedrustuse puhul teisiti olema. Paraku, reaalsetes oludes jäid künkad-mättad proovimata.

Mootorite kohapealt tuleb aga tunnistada, et pooleteisttonnise massiga crossover tahaks pisut erksamat minekut. Võib muidugi aru saada, et kui muidu on sõlmede optimeerimisega nii palju vaeva nähtud, siis januse suure mootoriga pole mõtete kõigele tehtule vett peale tõmmata, sest olgem ausad, ökonoomsuse kohapealt on SkyActive üle keskmise tegija, kuid ikkagi – ainult hulludele võiks ju ka ikka midagigi valikus olla.

Manuaalkastiga sõidukis on võimalused sõidustiili valikuks muidugi paremad, automaatkast aga osutus pisut uimaseks – minek on küll sujuv, kuid erksust napib. Proovisõit aga oli kahjuks sätitud nii, et vaid üht modifikatsiooni oli võimalik põgusalt proovida.

Lõppkokkuvõtteks võib nentida, et uus Mazda CX-5 on täiesti korralik auto. Millegi imetabasega küll silma ei hakka, kuid põhjust irisemiseks ka ei anna.

Vaatame üle ka tehniliste andmee tabeli. Pikkus 4 540, laius 1 840, kõrgus 1 670 millimeetrit. Pagasiruumi mahuks lubatakse minimaalselt 463 liitrit. Valida on esi- ja nelikveoliste mudelite vahel. Hinnad algavad 22 400 eurost.