Lisaks teisel kohal olevatele venemaalastele on „jultunumate“ liiklusmaksudest kõrvalehiilijate esikolmikus Ameerika Ühendriikide ja Jaapani Keisririigi diplomaadid, kes võlgnevad vastavalt 7,73 ja 5,29 miljonit eurot. Ka sakslased ja nigeerlased ei soovi liiklusmakse tasuda.

William Hague lisas, et kokku on üle 100 000 naelsterlingi (126 000 eurot) võlglaste nimekirjas 64 riigi välisesindused, vahendab Briti rahvusringhääling BBC.

Sissesõidumaksu Londoni kesklinna kehtestas eelmine linnapea Kenneth Livingstone – toona see oli viis naela. Tänaseks on see tõusnud 10 naelani (12,6 eurot). Maksuline on sissesõit tööpäevadel kell 7-18. Sellest on vabastatud vaid alternatiivkütuseid kasutavad masinad ja elektriautod, samuti kiirabi, politsei ja tuletõrje.

Maksmata jätmisel on trahvi suuruseks 120 naela (üle 151 euro). Juhul kui see tasutakse kahe nädala jooksul tuleb tasuda vaid pool trahvist, maksmata jätmisel aga tõuseb see 28 päeva möödudes 180 naelani (227 eurot).

Briti välisministri sõnul vabandavad diplomaadid oma kõrvalehoidmist immuniteediga ja nimetavad seda sissesõidutasu mitte teenustasuks. 1961. aasta Viini konventisooni vabastas diplomaadid maksude maksmisest.

2011. aastal sai teiste seas trahvi ka USA president Barack Obama, kes samuti ei soovinud City'sse sissesõidu eest tasumast. Talle määrati 120-naelane trahv, kuid saatkond keeldus seda tasumast viidates samuti Viini konventsioonile.

Hague nahutas diplomaate ka teiste trahvide tasumata jätmise eest. Ta tõi eraldi välja Nigeeria, Türgi ja Afganistani saatkonnad, kel on rekordkogus maksmata parkimistrahve.