On äärmiselt huvitav, kuidas lapse lalinast saab ühel päeval arusaadavate sõnade jada. DeeChee on väike robot, kes ehitati nii, et ta peaks suutma öelda inglise keeles mistahes silpe, kuid ei tea ühtegi sõna, vahendab ERR Teadus.

Häälitsused, mis ta eksperimendi alguses kuuldavale tõi, sarnanesid seega suuresti väikelapse lalinale. Katse käigus püüdsid aga vabatahtlikud õpetada talle lihtsamaid sõnu näiteks kujundite või värvide kohta. Selleks tuli rääkida neil robotiga nagu lapsega, kasutades ohtralt kordusi.

Kui esmalt vastas robot öeldule vaid pausideta häälikujadaga, siis üsna pea murdis ta selle silpideks ja talletas need oma mälus. Edasi jälgis ta, kui sageli üks või teine silbikombinatsioon vestluses esines. Kui ta jõudis lõpuks lühikeste sõnadeni, nagu inglisekeelsed värvide nimed “red” (punane) ja“green”(roheline), siis seda tunnustati.

Tunnustamise mõistmiseks oli robot programmeeritud tundma ära sõnu “tubli” ja “hästi tehtud”. Nende heade sõnade toel sai roboti silbimulinast teinekord juba kahe minutiga mõni uus sõna.