Teisipäeva hilisõhtu. Kell on kohaliku aja järgi umbes 22.00. Seistes ligikaudu 2 miljoni ruutkilomeetrise kompleksi esiukse ees, on märgata, kuidas töölised saabuvad nagu tööle eribussidega ja mitmekümne kaupa nagu mõnes Hiina suurtehases.

"Kui praegu on meil tööl näiteks umbes mõnisada inimest, siis kesköö paiku ulatub see kohati paari tuhande töötajani," kirjeldab kompleksis tuuri tegev giid ajakirjanikele. Ja nii ongi. Peale südaööd on näiteks 48,000 ruutmeetrisel sorteerimiskeskuses tööl ligikaudu tuhat inimest, teine samapalju töötab väljas lennukite ja muude vahenditega.

Mida kõik need inimesed teevad? Terve kompleksi peamine ülesanne on sorteerida ära pakid, mis keskusesse saabuvad. Ligikaudu kahetunnine sorteerimisprotsess näeb välja järgmine:

Esiteks võetakse lennuk lennuväljal vastu ning laetakse pakkidest tühjaks. Kusjuures lennukeid on firmal väga erinevaid tüüpi, nagu näiteks suured Boeing B767 ja B757 ja Airbus A300-600. Samuti üürib DHL ka väiksemat tüüpi Antonov AN26-te, British Aerospace ATP-d ning veel mõningaid suuremaid Airbus-ja Boeing-tüüpi lennukeid.

Seejärel viiakse pakid sorteerimiskeskusesse, kus lisaks sorteerimisele kontrollitakse kõiki pakke ka röntgenkiirtega. Tunnis suudetakse ära sorteerida umbkaudu 60 - 80 tuhat saadetist. Pakid sorteeritud, siis viiakse need tagasi lennukitele ja saadetakse õigetesse sihtkohtadesse. Sealjuures jõuavad paljud pakid ka Läbi Turku ning Riia lennujaamade Eestisse.

Kontrollitakse igal sammul

Kuna tegemist on põhimõtteliselt lennujaamaga, siis on kontroll asutuses väga kõva. Sinna sissepääsemiseks tuleb läbida samasugune turvakontroll nagu lennujaamas. Samuti sealt lahkumisel tuleb vajutada nuppu, mis suvaliselt valib inimesi, kellele ka väljumisel turvakontroll tehakse.

Kuigi Saksamaa seadused käsivad kontrollida USA-st tulevaid saadetisi, siis keskuses kontrollitakse kõiki saabuvaid pakke. Ohtlike ja keelatud esemete avastamisel eraldatakse need teistest ning hoitakse ettenähtud kohtades. Näiteks on lennujaamas olemas eraldi suur veterinaarkeskus, kus toitu ja muud erikohtlemist vajavaid pakke hoiustatakse.

Fakte ja numbreid Saksamaal asuva DHLi sorteerimiskeskuse kohta:

Kompleksile koos lennujaamaga kuuluv maa-ala: 2 miljonit ruutmeetrit.

Tankimisala: 3 suurt mahutit, igaüks 3800 kuupmeetrit.

Lennukite vastuvõtuvõimalus : Keskmiselt 55 lennukit iga öö, 2013. aastaks loodetakse see number viia 80-ni.

Investeeringud keskusesse: Ligikaudu 300 miljonit eurot, sealjuures sorteerimismasina maksumus oli 70 miljonit eurot.

Lennukid: Boeing 757-SF, Boeing 767F, Boeing 777F (AeroLogic), Airbus A 300, Tupolew TU-204

Töötajaid: Üle kolme tuhande pluss sadakond praktikanti. 

Delfi külastuse Saksamaal asuvasse kompleksi kompenseeris DHL.