Ürgsauruste otsesed pärijad meie toidulaual: hiidsisalikust kodulinnuks
Lugu metsiku eluviisiga puna-džunglikana ehk bankiva kana kodustamisest on üsna eepiline, hõlmates muu hulgas Kreeka tsivilisatsiooni võimalikku säästmist pärslaste vallutusest ning Rooma keisririigi tõusu ja langust, vahendab Discover Magazine.
Kana ja inimtsivilisatsioonide vastastikuste suhete ajalugu pole kaugeltki lõppenud, nagu näitab ka kiirtoidukontserni Kentucky Fried Chicken tähelepanuväärne tung Hiinasse.
Ajakirja Smithsonian viimatise numbri esikaane-loos "Kuidas kana maailma vallutas" pakuvad Jerry Adler ja Andrew Lawler ohtralt taolisi fakte ja veelgi rohkem mõtlemisainet.
Näiteks, kirjutavad nad, nuputasid egiptlased kunagi esimesena välja, kuidas haududa mune ilma kanadeta, s.t inkubaatoris. Too meetod oli nii oluline, et selle üksikasju hoiti mitu sajandit saladuses.
"Probleem polnud sugugi lihtne," märgivad autorid artiklis. "Suurem osa kanamune küpseb tibuks kolme nädalaga, ent seda vaid juhul, kui temperatuur püsib kogu aeg vahemikus 37 kuni 40,5 kraadi ja suhteline õhuniiskus 55 protsendi lähistel, kusjuures haudumise paaril viimasel päeval peab see kerkima.
Samuti tuleb mune kehaliste väärarengute vältimiseks 3-5 korda päevas keerata. Egiptlased rajasid tohutusuuri haudekomplekse, kus töötasid sajad "ahjud".
Iga ahi kujutas endast suurt kambrit, mis oli koridoride ja õhutustunnelite võrgustiku kaudu teiste samasugustega ühendatud, et teenindav personal saaks kõrkjate ja kaamelisõnniku põletamisel tekkivat kuumust reguleerida."
Nelja aastatuhande tagused "linnuvabrikud" paistavad tänapäevaste tööstusmahtude kõrval aga kaduvväikesed.
Nüüdseks on valikuline aretustegevus andnud tulemuseks suurt kasvu ja lihaselised kanad, kes on nii vagurad, et isegi kui neile võimaldatakse väljapääsu vabasse õhku — taolist turundusvõtet, mis võimaldab liha ja munade eest kõrgemat hinda küsida, nimetatakse "vabapidamiseks" (ingl free-range) —, eelistavad nad passida mehaanilise söödaküna juures ja oodata järgmise söögikorra saabumist.
Muu hulgas leiab Adleri ja Lawleri artiklis käsitlemist kanade hobikasvatus.
Ilusate munade ja täiusliku sulestikuga tipp-tõutibude tükihind võib küündida 400 dollarini, mis kaubamaja külmleti kanakoiva maksumusega võrreldes tundub üsna ränk.
Inimese jaoks, kes kanade kodustamise põneva ajalooga tutvust teha võtab, pole kanaliha ja munad aga enam kunagi lihtsalt midagi, mida lõunaks mugida.
Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!