NB! Soola sisaldus sama kiirsöögiketi toitudes on riigiti erinev

Neali uurimisgrupp võttis luubi alla soola kuues rahvusvaheliselt suurimas kiirsööki pakkuvas ettevõttes - Domino's Pizza, Pizza Hut, McDonald's, Burger King, Subway ja Kentucky Fried Chicken. Kontrolliti Ameerika Ühendriikides, Suurbritannias, Austraalias, Kanadas, Prantsusmaal ja Uus-Meremaal müüdavaid toite.
Kokku jagasid teadlased nende kettide toodangu seitsmesse kategooriasse: friikartulid, burgerid, pitsa, salatid, kanatoidud ja sändvitšid. Hommikusöökide menüüsse kuulususid kevadrullid, burgerid, sändvitšid ja kartulipannkoogid. Burgerite kategooriasse mahtusid kõik seda tüüpi soojad võileivad peale nende, mis olid hommikusöögi menüüs. Kokku uuriti läbi 41st (friikartul) kuni 1108 (pitsa) iga tüüpi rooga.
Kõige madalam soola sisaldus avastati salatitest - 0,5 grammi soola portsjoni 100 grammi kohta, kõige kõrgema kanaroogadest - 1,6 grammi 100 grammi kohta.
Keskmine soola sisaldus kiirsöögiketi samas roas erines päritolu maa poolest. Nii näiteks Chicken McNuggets Briti McDonald'sis sisaldab 0,6 grammi soola, aga Kanadas rohkem kui kaks korda enam - 1,5 grammi soola 100 grammi kohta.
Uurijad jõudsid järeldusele, et erinevused eri filiaalide vahel on seotud tootmise metoodikaga. Lisaks arvavad teadlased, et eri riikide valitsused peaksid kaitsma oma kodanikka ja võtma selleks soola sisalduse kiirtoidus oma kontrolli alla.
Rahvusvahelise tervishoiuorganisatsiooni WHO soovituste kohaselt ei tohiks inimesed tarbida rohkem kui 4-5 grammi soola ööpäevas.
Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!