Kavandatavasse lifti mahuks korraga 30 reisijat, kes toimetatakse umbes 200-kilomeetrisel tunnikiirusel nädala aja jooksul esimesse jaama ehk 36 000 kilomeetri kõrgusele, vahendab AFP.

Reis päädiks kosmosejaamas, kust vähese või olematu ettevalmistusega turistidele avaneks vaade Maale, mida seni on näinud vaid elukutselised astronaudid.

Lisaks on juba olemas kava, mille kohaselt saaksid teadlased kosmosetehiskaaslast meie planeedi külge ankurdava süsinikkiust paela abil rännata esimesest jaamast kaugemalegi ehk kuni 96 000 km kõrgusele.

Briti ulmekirjaniku Arthur C. Clarke’i ideele toetuv rajatis läheb hinnanguliselt maksma seitse miljardit eurot.

Projekti ellukutsuja Satomi Katsuyama kommenteerib: „Inimesed on ammusest ajast imetlenud kõrgeid torne, ainult et meie oma saab olema esimene, mida ei ehitata maapinnalt ülespoole, vaid kosmosest allapoole.”

Tokio ehituskontserni Obayashi esindaja osutusel on ettevõtte kindel, et saab tööga hakkama, ehkki möönab, et seni on teadmata tulevase rajatise täpne asukoht, nagu ka, kes selle eest maksma hakkab.

Varem on pakutud, et kosmoselifti Maa-poolne stardiplatvorm tuleks rajada ookeani Ecuadori lähistel, et see asuks ekvaatori ligidal ja oleks seega orbiidile lähemal