Kaitseministri esimene asetäitja Aleksandr Suhhorukov ütles pühapäeval, et presidendi ukaas raketi kasutuselevõtmise kohta on allakirjutamiseks valmis, vahendab RIA Novosti.

Militaaranalüütik Viktor Baranets ütles aga, et tegemist on hooletu ja ohtliku sammuga, sest rakett on lõpuni välja arendamata.

„Oma praegusel kujul võib rakett olla ohtlikum [Vene] laevastikule kui vaenlase laevastikule,“ ütles Baranets.

President Dmitri Medvedev ütles detsembri lõpus, et Bulava SLBM-i lennukatsetused on lõpetatud ning see võetakse kasutusele Venemaa laevastikus.

23. detsembril õnnestus Venemaal edukalt välja lasta kaks Bulavat.

Samas on ametlikult edukaks kuulutatud vaid 11 starti 18-st või 19-st.

Mõned analüütikud väidavad, et tegelikkuses on ebaõnnestumiste hulk märkimisväärselt suurem. Ekspert Pavel Felgenhauer ütles, et Bulava esimesest 12 katsetusest oli vaid üks täielikult õnnestunud.

Vaatamata ebaõnnestumistele, mida ametlikult põhjendatakse tootmispraagiga, kinnitavad Vene relvajõud, et Bulavale pole alternatiivi.

Bulava (SS-NX-30) SLBM, mis on välja arendatud Moskva soojustehnoloogia instituudis (tööga tehti algust 1998. aastal), kannab kuni kümmet MIRV lõhkepead ning selle tegevusulatus on üle 8000 kilomeetri. Kolmeastmeline ballistiline rakett on mõeldud Borei-klassi tuumaallveelaevadele.