Kanada Concordia ülikooli teadlased on avastanud, et nina kaudu manustatav oksütotsiin võib olla suhtlemisel abiks. Oksütotsiin on hormoon, mida ema organism toodab lapse sünni järel või paljud inimesed sotsiaalselt siduvates olukordades, vahendfab
.

Uurimisrühma juht Mark Ellenborgen kinnitab — nende uurimistöö näitab, et oksütotsiin võib muuta inimesi suhtlemisaltimaks. „Oksütotsiini mõju all võib inimene käituda ekstravertsemalt, uutele ideedele avatumalt ja usaldavamalt,” ütleb ta.

Teadlased uurisid umbes sadat meest ja naist vanuses 18 kuni 35 aastat. Et tulemused oleksid usaldusväärsed, ei võtnud osalised medikamente, nad ei kannatanud mentaalsete häirete all ega kasutanud lõõgastavaid ravimeid ja ei suitsetanud.

Osalised hingasid oksütotsiini sisse, pihustades seda ninna, misjärel 90 minuti pärast vastasid küsimustikule, kuidas nad end tunnevad. Osalejaid hinnati neurootilisuse, ekstravertsuse, avatuse, nõustumisvõme ja kohusetundlikkuse järgi.

Kes oli sisse hinganud osütotsiini, selle ekstravertsus ja uutele ideedele avatus suurenes, võrreldes platseebot hinganutega. Oksütotsiini kasutamine võimendas selliseid isiksuseomadusi nagu soojus, usaldus, altruism ja avatus.