Internetikasutajad kõikjal maailmas on lapsi veebis ähvardavatest ohtudest teadlikud. ESETi poolt tellitud, InSites Consulting konsultantide poolt 2011. aasta aprillis-mais läbi viidud ning United Consultantsi konsultantide poolt analüüsitud ülemaailmse haardega uuringu Online Security Brand Tracker andmetel pidas üle poole (53,7 protsenti) küsitletud internetikasutajaist “laste võimalikku kokkupuudet sobimatu materjaliga” vähemalt “üsna suureks ohuks”: 25,9 protsenti küsitletust pidas seda “suurimaks ohuks”, 14,6 protsenti “väga suureks ohuks” ja 13,2 protsenti “üsna suureks ohuks”.*

“On mõned väga lihtsad reeglid, mida lapsevanemad ja lapsed järgima peaksid, et lapsi veebis varitsevate ohtude eest hoiduda,” ütleb Sebastian Bortnik, ESETi Buenos Airese teadlikkuse suurendamise ja uurimistööde üksuse koordinaator.

Viis näpunäidet lapsevanematele

Tehke oma lapsele kasutajanimi: lastel peaks koduses arvutis olema oma kasutajakonto, sh ka oma kasutajanimi. Vaid siis, kui laps on oma kasutajanime alt sisse loginud, on võimalik tema internetitoiminguid tõhusalt kontrollida. Lisaks sellele veenduge, et süsteemiadministraatoriks oleks alati täiskasvanu.

Uuendage regulaarselt oma viirustõrjeprogrammi ja lapsevanematele loodud kontrolltarkvara

Uurige andmeid külastatud veebilehtede kohta: kui avastate, et veebisirvija mälust on veebilehtede aadresse kustutatud, tuleks teil sel teemal oma lapsega vestelda.

Hoidke veebikaameral silm peal: veenduge, et see ei oleks sellal sisse lülitatud, kui seda ei kasutata.

Kontrollige oma lapse sotsiaalvõrgustike sätteid: kõigile nähtav ja juurdepääsupiiranguteta Facebooki konto võib teie lapse jaoks ohtlikuks osutuda.

Lisaks pakuvad ESETi teadlased üle maailma välja veel viis ohutust suurendavat näpunäidet:

Kasutage lapsevanematele loodud kontrolltarkvara: taolised tarkvaralahendused aitavad lapsevanematel kontrollida oma laste kübertegevust nii veebisirvijate kui ka viirustõrjeprogrammide seadistamisega. ESETi viirustõrjeprogrammi Smart Security 5 viimane prooviversioon hõlmab endas ka lapsevanematele suunatud tööriista “Parental Control”, mille abil saab blokeerida võimalikku sündsusetut materjali sisaldavad internetilehekülgi ning keelata juurdepääsu kuni 20st eri kategooriast veebilehtedele. See uusim, juba viienda põlvkonna versioon ESETi esindustootest pakub arvutikasutajaile vajalikku kaitset ning programmi viimast prooviversiooni on võimalik järgmise lingi kaudu tasuta alla laadida. ESET Smart Security 5 on hetkel viimases katsetamisjärgus ning saadaval prooviversioonis, mis ei pruugi sisaldada kõiki neid funktsioone, mida pakub programmi lõplik versioon, mis plaanitakse tuua turule käesoleva aasta septembri keskpaigas.

Ärge edastage interneti teel konfidentsiaalset informatsiooni: e-posti ja kiirsuhtlusprogrammide teel ei küsita ametlikult kunagi teie konfidentsiaalseid andmeid. Lisaks sellele ei küsi ka pangad teilt mitte kunagi interneti vahendusel teie kontoandmeid ega PIN-koodi. Äärmiselt oluline on tundlike andmete edastamisest hoidumist ka lastes kinnistada.

Ärge vastake ahistajate sõnumitele: juhul, kui teie lapsed on interneti teel mõnelt ahistajalt sõnumeid saanud, õpetage neid säärastele sõnumitele vastamisest hoiduma. Reeglina ahistaja just lapse vastust ootabki ja reageerimine vaid kasvatab tema soovi teie lapsele kurja teha. Taolistele olukordadele peaksid lapsevanemad ise lahenduse leidma ning juhul, kui ahistamine jätkub või kordub, korrakaitsjaid asjast teavitama.

Internetis leiduv teave ei ole puhas tõde: lastele peaks rääkima, et kogu teave, mis internetis leidub, ei pärine alati usaldusväärsest allikast. Tänapäeval on internetis oma arvamuse avaldamine muutunud üsna lihtsaks, mistõttu peaksid internetikasutajad veebis avaldatusse äärmise ettevaatlikkusega suhtuma.

Avatud suhtlus: laste turvalisuse tagamiseks on äärmiselt oluline nendega võimalikest ohtudest avatult rääkida. Palju mõistlikum on julgustada lapsi oma hirmudest ja huvidest rääkima, kui nende tegevust karistamise teel maha suruda. Nii internetiharjumustes kui ka silmast silma suhtluses avatuse säilitamine on laste küberturvalisuse suurendamise seisukohalt väga oluline.

ESETi tutvustus

1992. aastal loodud ESET on ülemaailmse haardega turvalahenduste pakkuja, kelle tooted on suunatud nii äri- kui eraklientidele. Ettevõte tõi esimesena turule ennetavad viirustõrjesüsteemid ning on endiselt antud valdkonnas turuliidriks. Viirustõrjeprogramm ESET NOD32 Antivirus on saanud viirustõrjeprogramme testiva sõltumatu väljaande Virus Bulletin poolt antavat auhinda "VB100” rekordarv kordi ning alates testimise käivitamisest aastal 1998 pole programmil kunagi jäänud kahe silma vahele ühtki vabalt ringlevat ussviirust ega muud arvutiviirust. ESET NOD32 Antivirus, ESET Smart Security ja ESET Cybersecurity for Mac on programmid, mida usaldavad miljonid arvutikasutajad üle maailma ning mis kuuluvad maailma kõige sagedamini soovitatud turvalahenduste hulka.

Ettevõtte rahvusvaheline peakontor asub Bratislavas (Slovakkias) ning piirkondlikud harukontorid on San Diegos (USAs), Buenos Aireses (Argentiinas) ja Singapuris. ESETi pahavara uurimiskeskused paiknevad Bratislavas, San Diegos, Buenos Aireses, Prahas (Tšehhi Vabariigis), Krakowis (Poolas), Montrealis (Kanadas), Moskvas (Venemaal), ning ettevõtte laiahaardeline partnervõrgustik hõlmab 180 riiki.

Märkus
* Tegemist on viiendat korda korraldatud uuringuga Security Brand Tracker, mille käigus uuriti ESETi juhtivate kodukasutajatele suunatud turvatarkvaratoodete tõhusust. Uuringus osales 1,6 miljardit internetikasutajat kuuelt kontinendilt. Uuringu eesmärgiks oli koguda andmeid olulisemate turgude hetkeolukorra ja arengusuundade kohta; koondada turge puudutavat teavet ja tõlgendusi, aitamaks ESETil suunata paremini oma müügi- ja turundustegevust ning tõhustada tootearenduse tehnilist poolt. 2011. aasta aprillis – mais läbi viidud küsitluses osales 49 riiki ja uuringu viis läbi Belgia ettevõte InSites Consulting veebiküsitluse vormis, tulemusi uuris Slovakkia ettevõtte United Consultants.