Tokyo palus teadlasel inimväljaheidetest burgeripihvi valmistama õppida
Ikeda avastas, et tänu bakteritele on linna kanalisatsioonis liiklev roe ootamatult valguküllane. Tema juhitud uurijate töörühm eraldas valgud ja konstrueeris neist tehiskotleti, mis toiduvärviga punakaks võõbatakse ja sojaga maitsestatakse, vahendab The Daily Mail.
Hiljuti YouTube’i ilmunud videolõigus selgitab teadlane: „Lisame katalüsaatorit ja paigutame ainese plahvatuskambrisse, kus valmibki tehislik liha.“
"Liha koosneb" 63 protsendi ulatuses valkudest ja 25 protsendi osas süsivesikutest, sisaldades ka kolm protsenti lipiide ja üheksa protsenti mineraalaineid.
Kuidas uus toode aga tarbijale mekib? Töörühma väitel selgus esialgsetest inimkatsetest, et kotlet on hõrk ja meenutab maitselt loomaliha.
Teadlased kinnitavad ka, et ebatavalisest päritolust hoolimata on uued tehislihapätsid keskkonnale märksa kahjutumad kui lihaloomade pidamine, mis teatavasti paiskab atmosfääri ohtralt kasvuhoonegaase.
Tõsi, seni on uus "liha" veel uurimiskulutuste tõttu normaalsest loomalihast 10–20 korda kallim, ent prof Ikeda loodab ajapikku kulusid kahandada.
Professor Ikeda avaldas ka lootust, et junniburgeri "rohelisus" aitab tarbijail toote pruukimise suhtes võimalikke "psühholoogilisi barjääre" ületada.
Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!