Õunakoored teevad tugevaks ja aitavad lihaste kärbumise vastu
„Lihaste kärbumine on haiguste ja vananemisega sageli kaasnev tüsistus,“ ütles Iowa ülikooli teadlane Christopher Adams. „See pikendab haiglas veedetud aega, pidurdab paranemisprotsesse ning mõningatel juhtudel takistab inimesi tagasi koju pöördumast. Seda seisundit ei mõisteta veel hästi ning selle vastu puudub ravim.“
Olukorda parandada soovinud Adamsi töörühm võttis kõigepealt vaatluse alla lihastes leiduvates geenides toimuvad protsessid tingimustes, mis kärbumist soodustavad. Uuringu käigus sõeluti välja 63 geeni, mis nii hiirtel kui inimestel reaktsioonina paastumisele muutusid, ning veel 29 geeni, mis nihutavad oma ekspressiooni nii paastuvate inimeste kui selgroovigastusega patsientide lihastes, vahendab Science Daily.
Nende geeniekspressiooni-signatuuride võrdlemine rohkem kui 1300 väikese bioaktiivse molekuliga töödeldud rakkude signatuuridega andis uurijaile mõista, et just ursoolhape võib osutuda ühendiks, mille mõjud atrofeerumist kompenseerivad.
„Ursoolhape on huvitav looduslik ühend,“ ütles Adams. „Sisaldudes õunakoortes, on see osa inimeste normaalsest toiduvalikust. Tundub, et vanal sõnakõlksul, mille kohaselt õun päevas hoiab tohtri eemal, võib uuel moel õigus olla.“
Järgmiseks andsid uurijad ursoolhapet paasturežiimil peetud hiirtele. Need katsed näitasid, et ursoolhape võibki, nagu ennustatud, lihaste kärbumise eest kaitsta. Kui normaalsete hiirte menüüle lisati mõne nädala jooksul ursoolhapet, hakkasid nende lihased kasvama. Analüüs näitas, et see johtus insuliini-signalisatsiooni paranemisest lihastes ning korrektsioonidest kärbumisega seotud geenide signatuurides.
Loomad, kellele anti ursoolhapet, muutusid kehakujult vähem ümaraks ning glükoosi, kolesterooli ja triglütseriidide määrad nende veres kahanesid. Tulemused annavad mõista, et mõnede tervisliku toitumise üldiste positiivsete mõjude taga võib olla just ursoolhape.
„Me teame, et süües tasakaalustatud toitu, nagu emad meid õpetanud on, saame me seda ainet,“ selgitas Adams. „Inimestel, kes piirduvad rämpstoiduga, jääb ursoolhape saamata.“
Seni pole siiski veel selge, kas hiirte juures saavutatud tulemused laienevad ka inimpatsientidele, möönis Adams, kelle järgmiseks eesmärgiks ongi välja selgitada, kas ainest võib abi olla ka inimestele. Isegi, kui see nii on, pole veel teada, kas ursoolhape sellises koguses, nagu seda normaalse toiduvaliku hulgas omastatakse, on kärbumise vältimiseks piisav.
Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!