Tähtsaimad IT kategooriad on Gartneri järgi riistvara, infrastruktuur, baas- ja rakendustarkvara.

Tarkvarafirmadest näeb Gartner tulevikku tuntud kolmikul, kuhu kuuluvad Microsoft, Oracle ja IBM. Nad tahavad üha enam suurendada oma osa turul ja nende sooviks on aheldada tarbija oma lahenduste külge, ütles Gartneri asepresident Betsy Burton. Tegemist on maailma juhtimise mänguga, kus tarbija on kohustatud ja sunnitud ostma ühe kindla firma tooteid. Selline domineerimine turul on võimalik ainult tänu väiksmate firmade ära ostmisele või välja suretamisele. Sama printsiip kehtib ka ülejäänud kolmes kategoorias.

Sarnane olukord on ka riistvara poolel, kus domineerivad ka edaspidi Hewlett-Packard, Dell ja IBM ning avaldavad nii aina suuremat survet teistele tegijatele. Gartneri analüütiku Brian Gammage’i väitel on Acer, Fujitsu, Siemens, Toshiba, NEC ja Apple Computer erilise surve all, kuid loomulikult ka kõik teised, kes ei ole Dell, HP või IBM. Riistvarast rääkides soovitas analüütik vaadata väga tähelepanelikult, mida ettevõtete riistvaraga varustavad firmad neile soovitavad, ja hoida kulusid võimalikult palju kokku. Ta lisas, et uue riistvara muretsemiseks on põhjust alles siis, kui vana tekitab firmale finantskahju. Seni tasub võtta oma arvutipargist viimast.

Äri infrastruktuuri tarkvara kategoorias peab Gartner suureks kolmikuks jällegi Oracle’it, Microsofti ja IBM-i, kuid lisab, et ka Sun’il on siin oma roll. „Ma annaksin Sun’ile siiski ainult pool kohta, sest praegu ei hoia Sun eriti oma positsioonist kinni,“ ütles Burton.

Rakendustarkvara osas on tulevikus koht PeopleSoftil, SAP’il ja Siebel Systemsil, väidavad Gartneri analüütikud. Andes hinnangut suurte tarkvarafirmade kohta, arvas Burton, et Sun Microsystemsil ja BEA Systemsil on praegu rasked ajad ning neil on võrdlemisi keeruline säilitada oma positsiooni.